Weather Icon
ΝΑΤΟ , Σλοβακία , Φινλανδία 9 Νοεμβρίου 2023

Η Φινλανδία και η Σουηδία ενισχύουν την αμυντική γραμμή της Δύσης

Η Φινλανδία και η Σουηδία ενισχύουν την αμυντική γραμμή της Δύσης

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες τερματίζουν τη στάση ουδετερότητάς τους 

Του Karl Dewey

Τις τελευταίες εβδομάδες, το νέο μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και το επίδοξο μέλος, η Σουηδία ανακοίνωσαν σχέδια για αμυντικές δαπάνες το 2024, τα οποία αυξάνουν τις δαπάνες και δείχνουν περαιτέρω πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποτύχει. Οι χώρες παρέχουν πρόσθετη δυτική οικονομική δύναμη πυρός σε μια εποχή που η ικανότητα δαπανών της Μόσχας βρίσκεται υπό πίεση. Αυτό έρχεται πέρα ​​από μια γενική αναζωογόνηση της Συμμαχίας, με τις δύο σκανδιναβικές χώρες να τερματίζουν τη στάση ουδετερότητάς τους και να επεκτείνουν τα σύνορα ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Η Φινλανδία, η οποία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, αύξησε τον αμυντικό της προϋπολογισμό για το 2024 σε 6,19 δισ. ευρώ. Αυτό παγιώνει το άλμα που σημειώθηκε το 2020, όταν οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά περίπου 40%. Το τρέχον ποσοστό αντιπροσωπεύει το 2,3% του ΑΕΠ, από 1,99% το 2021 και 1,53% το 2020. Η Σουηδία, η οποία εξακολουθεί να περιμένει την υπογραφή της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για να ενταχθεί στη Συμμαχία, έχει διαθέσει 126 δισ. SEK (11,820 δισ. USD) για τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό, αύξηση 28%.

Δαπάνες πυρομαχικών

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν ήδη σημαντικά ποσά για την άμυνα: αναμένεται να έχουν διαθέσει συνολικά 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με τα λογιστικά της Συμμαχίας. Ο προϋπολογισμός της Ουάσιγκτον κυριαρχεί στις δαπάνες: αντιπροσωπεύει το 68% του συνόλου, με το υπόλοιπο 32% να μοιράζεται μεταξύ Ευρώπης και Καναδά.

Οι δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν σε γενικές γραμμές μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, η οποία ενθάρρυνε εκ νέου τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την ασφάλεια. Πριν από το 2014, οι δαπάνες σε πραγματικούς όρους από όλα τα μέλη εκτός των ΗΠΑ μειώνονταν χρόνο με το χρόνο από το 2008. Αυτό συνέβη παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν το 2006 όλα τα μέλη να δαπανήσουν το 2% του εθνικού ΑΕΠ για την άμυνα με στόχο να εξασφαλίσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα της Συμμαχίας και να απαντήσει στις επικρίσεις των ΗΠΑ ότι τα ευρωπαϊκά κράτη ήταν ελεύθερα. Την εποχή της αρχικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μόνο τρία μέλη πέτυχαν τον στόχο δαπανών του 2%. Το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, 11 από τα 31 μέλη το κάνουν, με άλλα να δεσμεύονται να επιτύχουν τον στόχο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ενισχύουν την αμυντική γραμμή της Δύσης

Τα ρούβλια υστερούν

Η Ρωσία έχει καταστεί πιο αδιαφανής σχετικά με τα στρατιωτικά της σχέδια τα τελευταία χρόνια, αν και το υπουργείο Οικονομικών της είπε στις 3 Οκτωβρίου ότι οι αμυντικές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν σε 10,8 τρισ. ρούβλια (140,4 δισ. δολάρια) το 2024. Αυτό είναι υψηλότερο από 6,41 τρισ. ρούβλια (85,8 δισ. δολάρια) το 2023, το οποίο αντιπροσώπευε μια ανάκαμψη από προηγούμενα σχέδια.

Η Μόσχα και το ΝΑΤΟ διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τα στοιχεία της εθνικής άμυνας. Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του ΝΑΤΟ, το IISS εκτιμά ότι η Ρωσία δαπανά 8,4 τρισ. ρούβλια (112,5 δισ. δολάρια) το 2023, αλλά ακόμη και αυτό το υψηλότερο ποσοστό εξακολουθεί να είναι μικρότερο από το 10% των σωρευτικών αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ. Η εγχώρια αγοραστική δύναμη της Ρωσίας αντισταθμίζει κάπως τη διαφορά. 

Παρά το χαμηλότερο επίπεδο δαπανών της, το αμυντικό βάρος της Ρωσίας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό σε όλο το ΝΑΤΟ. Οι αναθεωρημένες δαπάνες της για την εθνική άμυνα αντιπροσωπεύουν το 4,16% του ΑΕΠ. Αυτό αναμένεται να ανέλθει στο 6% το 2024, καθώς η χώρα προσπαθεί να αναπληρώσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και αντιμετωπίζει μια υποτονική οικονομία. Η άνοδος θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα ξεπεράσουν τις κοινωνικές δαπάνες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2024.

Τα χρήματα έχουν σημασία

Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας δείχνουν επίσης ότι τα χρήματα μεταφράζονται σε πραγματικές βελτιώσεις στην ικανότητα της Συμμαχίας. Η Φινλανδία επισημοποίησε την απόκτηση 64 μαχητικών Lockheed Martin F-35A Lightning II για την αεροπορία της τον Φεβρουάριο του 2022 με εκτιμώμενο κόστος 9,4 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δέσμευση στρατιωτικών δαπανών του Ελσίνκι, αν και άλλες αγορές περιλαμβάνουν κορβέτες κατηγορίας Pohjanmaa για ναυτικές αναβαθμίσεις του στόλου επιφανείας της χώρας, ενώ το Common Armored Vehicle System (CAVS) παραμένει προτεραιότητα για τον στρατό. Η Φινλανδία πρόκειται επίσης να εκσυγχρονίσει το πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας με την αγορά αυτοκινούμενων οβίδων K9 Thunder 155 χλστ.

Η Σουηδία, από την πλευρά της, αγοράζει αεροσκάφη Saab Gripen E και F για να αντικαταστήσει παλαιότερες εκδόσεις του μονοκινητήριου μαχητικού και νέα υποβρύχια κατηγορίας Blekinge για να συμπληρώσει τον στόλο της με τρία προηγμένα υποβρύχια κατηγορίας Gotland, καθώς και νέα συστήματα πυροβολικού και αεροπλάνα μεταφοράς.

Η ουσία για τη Μόσχα είναι ότι καθώς προσπαθεί να διατηρήσει τη στρατιωτική της προσπάθεια στην Ουκρανία, με ολοένα και μεγαλύτερο αμυντικό βάρος, το ΝΑΤΟ βρήκε νέο σκοπό και απολαμβάνει μια περίοδο ανανέωσης αποθεμάτων, τόσο σε εξοπλισμό όσο και οικονομικά.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube