Η Ουάσιγκτον «βάζει τους πάντες σε δύσκολη θέση»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν διαμαρτυρήθηκε στον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν για τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «βάζει τους πάντες σε δύσκολη θέση», γράφει η εφημερίδα Hürriyet, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στην Αγκυρα.

«Υπενθυμίζοντας ότι όλοι οι λαοί του κόσμου, ειδικά οι λαοί της περιοχής, από το Παρίσι μέχρι το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, μίλησαν ενάντια στη σφαγή που βλέπουν, είπε ο Φιντάν στον Μπλίνκεν και πρόσθεσε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλάπτουν την εικόνα τους τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η περιοχή κατακλύζεται από οργή. Τους φέρνεις όλους σε δύσκολη θέση. Βάζετε επίσης τη δική σας εικόνα σε μπελάδες επειδή θεωρείστε προστάτης των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ», φέρεται να είπε ο Φιντάν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Hurriyet, «ο Φιντάν και η τουρκική αντιπροσωπεία μίλησαν ανοιχτά για τους θανάτους αμάχων και παιδιών στη Γάζα, την καταστροφή των υποδομών από το Ισραήλ και το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Αντονι Μπλίνκεν θέλησε δυο φορές να έρθει στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Χακάν Φιντάν μετά τις 7 Οκτωβρίου. « Ωστόσο, λόγω της έντονης διπλωματικής κινητικότητας του Φιντάν, και τις δύο φορές δεν μπόρεσαν να γίνουν οι συναντήσεις. Τελικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση τη Δευτέρα, που αν και ήταν προγραμματισμένη για μισή ώρα, κράτησε δυόμιση ώρες», αναφέρει η Hurriyet.

Ναυτεμπορική