REAL TIME |

Weather Icon

Γκιουλέρ: «Διανύουμε μια ιστορική περίοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα – Τα ΜΟΕ είναι ευκαιρία»

Γκιουλέρ: «Διανύουμε μια ιστορική περίοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα – Τα ΜΟΕ είναι ευκαιρία»
Ο Νίκος Δένδιας με τον Γιασάν Γκιουλέρ

Ικανοποιημένη η Τουρκία με τα ΜΟΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο μαραθώνιος του προϋπολογισμού συνεχίζεται στην τουρκική εθνοσυνέλευση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2024, αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια στις σχέσεις με την Ελλάδα, αν και δεν ξέχασε να πει ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι πάντα παρόν.

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε για τη συνάντηση στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων τη Δευτέρα και υπογράμμισε ότι «Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο ανάπτυξης σχέσεων με την Ελλάδα. Μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια θετική περίοδος στις σχέσεις με την Ελλάδα ως αποτέλεσμα των επισκέψεων και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τους σεισμούς ο Γκιουλέρ πρόσθεσε:

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας. Στις συνομιλίες μας ήρθαν στο προσκήνιο τα ζητήματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, της διατήρησης των διαύλων του διαλόγου ανοιχτούς και της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικές μας δραστηριότητες στο Αιγαίο μειώθηκαν αμοιβαία κατά τη διάρκεια του έτους και καταβλήθηκαν προσπάθειες να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή μας σε χαμηλά επίπεδα. Ως δύο γείτονες, έχουμε πάντα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα μεταξύ μας μέσω αμοιβαίου διαλόγουειρηνικών μεθόδωνσεβόμενοι ο ένας τα δικαιώματα του άλλου και στο πνεύμα της συμμαχίας».

Τα ΜΟΕ καλή ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα ήταν μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

«Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από δύο χρόνια, συνεχίστηκαν και στη συνάντηση επιτεύχθηκε συναίνεση για τη συνέχιση των συνομιλιών αυτών το επόμενο έτος. Ο γειτονικός μας ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος με την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση. Θα ήθελα να εκφράσω με σαφήνεια ότι η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας είναι απόλυτη».

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube