«Δεν πρόκειται να προσαρτήσουμε τη Γάζα, όμως όταν αποσύρουμε τον στρατό μας, θα υπάρχει μια περίμετρος ενός χιλιομέτρου στην οποία δεν θα μπορεί κανείς να πλησιάσει» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Γιαακόβ Αμιντρόρ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ επί πρωθυπουργίας Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού.

Ανώτερος συνεργάτης σήμερα του συντηρητικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ιερουσαλήμ, θεωρείται ιέρακας σε θέματα εθνικής ασφάλειας και από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της συντηρητικής σκέψης στο Ισραήλ.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

«Ο στόχος της χερσαίας επιχείρησης ήταν πολύ σαφής: η καταστροφή της Χαμάς, που σημαίνει ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, μπορεί μεν να υπάρχει η ιδεολογία, όμως η οργάνωση δεν θα έχει καμία στρατιωτική ικανότητα. Θα καταστρέψουμε όλη την επίγεια και υπόγεια υποδομή της, και όλοι οι επικεφαλής της θα εξουδετερωθούν. Οταν αποσύρουμε τον στρατό από τη Γάζα, θα υπάρχει μια περίμετρος ενός χιλιομέτρου στην οποία δεν θα μπορεί να πλησιάσει κανείς».

Ποιο θα είναι το καθεστώς της Γάζας μετά τον πόλεμο;

«Το Ισραήλ θα διατηρήσει την ελευθερία του να ενεργεί στη Γάζα, είτε με αεροπορικές επιδρομές είτε με χερσαίες επιχειρήσεις, ώστε να συλλέγει πληροφορίες για το αν γίνονται προσπάθειες δημιουργίας κάποιας στρατιωτικής δύναμης. Ομως δεν πρόκειται να μείνουμε στη Γάζα, θα αποσύρουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες στις 7 Οκτωβρίου;

«Ηταν μια τεράστια αποτυχία, αλλά μετά τον πόλεμο θα εξετάσουμε ενδελεχώς τι έφταιξε και πώς θα φτιάξουμε στο μέλλον ένα καλύτερο σύστημα. Μου θύμισε τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και την τεράστια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών τότε. Ομως μετά άλλαξε όλος ο προσανατολισμός και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα».

Θα μπορούσε στο μέλλον να αναβιώσει η λύση των δύο κρατών;

«Οχι στη γενιά μας. Χάσαμε κάθε πεποίθηση σχετικά με τους Παλαιστινίους μετά τις Συμφωνίες του Οσλο. Και ενώ μερικοί Ισραηλινοί θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα είδος διαλόγου, η εμπιστοσύνη πέθανε στις 7 Οκτωβρίου. Στο Ισραήλ σήμερα πολύ λίγοι εμπιστεύονται τους Παλαιστινίους. Υπάρχει μεγάλος αριθμός τρομοκρατών ενώ πολλοί από τους Παλαιστινίους που δεν συνδέονται με τη Χαμάς υποστηρίζουν την ιδεολογία της. Τελικά καταλαβαίνουμε αυτό που είχε πει ένας από τους καλύτερους διοικητές των Παλαιστινίων το ’48, ο Χουσεΐν Αμπντέλ Καντέλ: «‘Η αυτοί ή εμείς». Αν ισχύει, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε».

Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ;

«Φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ είναι πολύ προσεκτική. Καταλαβαίνει ότι αν ανοίξει πόλεμο, θα δει να εξελίσσεται νότια της Βηρυτού ένας εφιάλτης που θα μοιάζει με τη Γάζα, με μεγάλες σιιτικές κοινότητες να αφανίζονται. Ομως ο ισραηλινός στρατός πρέπει να είναι προετοιμασμένος».