Weather Icon
Γερμανία , Τουρκία 18 Νοεμβρίου 2023

Γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν: «Σκανδαλώδης ομιλία»

Γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν: «Σκανδαλώδης ομιλία»

Βολές κατά του Σολτς

Σοκ έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να προσβάλει τη Γερμανία, προκειμένου να ισχυριστεί ότι η Τουρκία δεν χρωστά τίποτα στο Ισραήλ σε αντίθεση με το Βερολίνο και τις ενοχές του για το Ολοκαύτωμα.

Για «επαίσχυντη επίσκεψη» του Τούρκου προέδρου, που παρουσίασε τις θέσεις του για τη Χαμάς κάνει λόγο η εφημερίδα Zeit κατηγορώντας τον Γερμανό καγκελάριο για δειλία επειδή «δεν αντέτεινε» τίποτε στον Ερντογάν.

«Ξεκάθαρη διαφωνία σε ανοικτή σκηνή», αναφωνεί στην ιστοσελίδα του το Tagesschau του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ARD)

Για «παιχνίδι μαστιγίου-καρότου του Ερντογάν με τον Σολτς» κάνει λόγο η Bild σημειώνοντας σε ανάλυσή της ότι ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επίθεση στο Ισραήλ και την εξίσωση των ομήρων της Χαμάς με τους τρομοκράτες κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, πρότεινε γερμανοτουρκική διαμεσολάβηση με ταξίδι του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στο Ισραήλ και τη συνδρομή του ίδιου «για να εισακουστούν και οι δύο πλευρές».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι έκανε εντύπωση που ο Ερντογάν απέφυγε τους βαρείς χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε πρόσφατα κατά του Ισραήλ -«τρομοκρατικό κράτος», «γενοκτονία στη Γάζα», φασισμός» με προφανή στόχο να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ με ανταλλάγματα τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, την απαλλαγή των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση βίζας για τα ταξίδια τους στην Ευρώπη και εξοπλιστική συμφωνία με Eurofighter για την Τουρκία και τουρκικά drones για τη Γερμανία.

Σολτς: Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις με τον Τούρκο πρόεδρο

Ανάρτηση στην πλατφόρμα X έκανε ο Γερμανός καγκελάριος μετά το «σόου» Ερντογάν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Τούρκο πρόεδρο και ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας», έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβει. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας», κατέληξε.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube