Αυτοψία στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας διενήργησε το Σάββατο κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ηγήθηκε αποστολής εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε την ιατρική εγκατάσταση.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας έχει μετατραπεί σε «ζώνη θανάτου», δήλωσε ο ΠΟΥ ανακοινώνοντας σχέδια για επείγουσα εκκένωση της εγκατάστασης, καθώς ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις επιχειρήσεις για την καταστροφή της Χαμάς. Όπως είπε, είναι αναπόφευκτη η αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου και η εκκένωσή του.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι εντόπισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει πραγματοποιηθεί βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί, ενώ στην είσοδο του νοσοκομείου οι εμπειρογνώμονες αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ασθενών, έφυγαν από το Αλ Σίφα το Σάββατο. Για την κατάσταση που επικράτησε το Σάββατο στο νοσοκομείο υπήρξε σύγχυση καθώς μέλη του προσωπικού και δημοσιογράφοι στο σημείο έκαναν λόγο για εντολή εκκένωσης του Ισραήλ, κάτι που ο ισραηλινός στρατός διέψευσε υποστηρίζοντας ότι άνοιξε έξοδο διαφυγής για όσους επιθυμούσαν να φύγουν κατόπιν αιτήματος του διευθυντή του νοσοκομείου.

32 βρέφη παραμένουν στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ – του οποίου οι εμπειρογνώμονες πέρασαν περίπου μια ώρα στο Αλ Σίφα –, στο νοσοκομείο παραμένουν 25 γιατροί και νοσηλευτές και 291 ασθενείς. Μεταξύ αυτών είναι 32 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, 22 αιμοκαθαιρόμενοι και δύο ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι απεσταλμένοι είδαν ένα νοσοκομείο που δεν ήταν πλέον σε θέση να λειτουργήσει: «χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα, με ιατρικές προμήθειες που εξαντλήθηκαν», έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Αλ Σίφα έχουν υποστεί βαριά κατάγματα και ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ 29 ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια. Πολλοί τραυματίες απειλούνται επίσης από σοβαρές λοιμώξεις, λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και των κακών συνθηκών υγιεινής.

Υπενθυμίζεται ότι τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο μέσα στο νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα ενώ παράλληλα επιχειρούν γύρω από τις εγκαταστάσεις του, εντοπίζοντας, όπως υποστήριξε, στοιχεία για τη χρήση του χώρου από τη Χαμάς για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες.

Το Ισραήλ θεωρεί ότι το κύριο κέντρο διοίκησης της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο σε ένα υπόγειο δίκτυο και τα ευρήματά του αποκάλυψαν φρεάτια τούνελ, κρύπτες όπλων και στοιχεία ότι κρατούνταν στην περιοχή όμηροι. Ο στρατός ανέκτησε επίσης από την περιοχή του νοσοκομείου Σίφα  τα πτώματα δύο Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Λουτρό αίματος στην Τζαμπαλίγια

Για τουλάχιστον 80 νεκρούς κάνουν λόγο οι παλαιστινιακές αρχές μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια, που ήταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα καταφύγια είναι ένα μέρος για ασφάλεια. Τα σχολεία είναι ένα μέρος για μάθηση. Τραγικά νέα για τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν καταφύγιο στο σχολείο al-Fakhouri στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς στο X. «Οι άμαχοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να το υπομένουν άλλο αυτό».

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τους Παλαιστίνιους της Τζαμπαλίγια να απομακρυνθούν, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γραμμένη στα αραβικά, δεν έχει σχολιάσει επίσημα την επίθεση αλλά μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει το χτύπημα και διερευνεί το περιστατικό.

Πάντως το BBC Verify εντόπισε γεωγραφικά πλάνα από το σχολείο al-Fakhoura που δείχνουν πολλούς ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών – με σοβαρούς τραυματισμούς ή να κείτονται ακίνητοι σε διάφορα σημεία του κτιρίου. Σύμφωνα με το BBC, είναι ορατά στα πλάνα πάνω από 20 θύματα, και περίπου τα μισά από αυτά φαίνονται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στο ισόγειο, το οποίο φαίνεται να έχει επίσης εκτεταμένες ζημιές.

Σε άλλο σημείο, το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς υποστήριξε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν στην Τζαμπαλίγια.

Για εβδομάδες, το Ισραήλ προτρέπει τους αμάχους μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας να κατευθυνθούν νότια για να προστατευτούν. Οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, και για πρώτη φορά ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τον κόσμο να εγκαταλείψει περιοχές στο νότο, γύρω από την πόλη Χαν Γιουνίς, όπου διαμένουν πλέον πολλοί από τους πρόσφατα εκτοπισμένους από το βορρά. Ο λόγος είναι ότι επεκτείνονται οι επιχειρήσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμπαλίγια, για να στοχεύσει τη Χαμάς.

Ναυτεμπορική