Weather Icon
G-20 , Ινδία 24 Νοεμβρίου 2023

G20: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι λέει ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν πρέπει να εξαπλωθεί

G20: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μόντι λέει ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν πρέπει να εξαπλωθεί

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προέτρεψε την Τετάρτη (22/11/2023) τους ηγέτες των 20 μεγάλων οικονομιών του κόσμου να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουν ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα επεκταθεί σε ευρύτερη σύγκρουση, καθώς η ανασφάλεια και η αστάθεια στη Δυτική Ασία είναι ανησυχητική.

Μίλησε στα εγκαίνια μιας διαδικτυακής συνόδου κορυφής των χωρών της G20, της οποίας η Ινδία ασκεί την προεδρία πριν αναλάβει η Βραζιλία τον επόμενο μήνα.

Ο Μόντι φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής για να επανεξετάσει την πρόοδο σχετικά με τις προτάσεις πολιτικής και τους στόχους που ανακοινώθηκαν στην ετήσια σύνοδο κορυφής της G20 που διοργανώθηκε στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο και να καθορίσει πώς θα επιταχυνθεί η πρόοδος προς τους στόχους.

Αυτή η συνάντηση επισκιάστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και τα μέλη ξεπέρασαν τις βαθιές διχόνοιες γι’ αυτόν για να δημιουργήσουν ένα έγγραφο συναίνεσης και να προχωρήσουν σε ζητήματα όπως η αναθεώρηση ιδρυμάτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang, ο Ιάπωνας Fumio Kishida, ο Τούρκος Ταγίπ Ερντογάν, ο Καναδός Justin Trudeau, ο Αυστραλός Anthony Albanese και ο Βραζιλιάνος Luiz Inacio Lula da Silva.

Τα σχόλια του Μόντι για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ήρθαν καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε να δοθεί βοήθεια και να απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι που συνελήφθησαν από μαχητές σε αντάλλαγμα τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιους που φυλακίστηκαν στο Ισραήλ.

Ο Μόντι είπε στους ηγέτες της G20 ότι «αναδύθηκαν νέες προκλήσεις» για τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

«Η κατάσταση της ανασφάλειας και της αστάθειας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας είναι θέμα ανησυχίας για όλους μας», είπε ο Μόντι. «Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα μετατραπεί σε καμία μορφή περιφερειακής σύγκρουσης.

«Πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία είναι απαράδεκτη για όλους μας», συνέχισε. “Οι θάνατοι αμάχων οπουδήποτε είναι καταδικαστέοι. Είναι σημαντικό η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει εγκαίρως και να είναι αδιάκοπη”.

Η Ινδία έχει αναπτύξει στενούς στρατηγικούς δεσμούς με το Ισραήλ από τη δεκαετία του 1990, αλλά έχει επίσης μακροχρόνιες σχέσεις με αραβικές χώρες που επιτρέπουν μεγάλες εισαγωγές πετρελαίου για την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της.

Το Νέο Δελχί προσπάθησε να εξισορροπήσει αυτούς τους δεσμούς στη θέση του για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Η Ινδία επίσης δεν κατηγόρησε τον παλιό της φίλο τη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τόνισε ότι η σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Το Κρεμλίνο είπε τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν θα παρουσιάσει την άποψη της Ρωσίας για αυτό που θεωρεί ως «βαθιά ασταθή παγκόσμια κατάσταση» όταν θα μιλήσει στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της G20.

Ο παρουσιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν είπε ότι αυτό θα είναι το «πρώτο γεγονός εδώ και πολύ καιρό» που περιλαμβάνει τόσο τον Πούτιν όσο και ηγέτες στη Δύση, η οποία έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube