Weather Icon
Εθνική Άμυνα 24 Νοεμβρίου 2023

Future Warefare: Δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις με Rafale F-5 και nEUROn ως υποκατάστατο των F-35A

Future Warefare: Δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις με Rafale F-5 και nEUROn ως υποκατάστατο των F-35A

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ως αποκύημα ορισμένων τελευταίων εξελίξεων που αφορούν την ανάπτυξη του λογισμικού μάχης ΤR-3 στα μαχητικά F-35, έχουν σημειωθεί ορισμένες νεότερες εξελίξεις στην ανάπτυξη του Rafale F-5. Η πρόσφατη δοκιμαστική πτήση του πρώτου F-35 παραγωγής με μια πρώιμη έκδοση του λογισμικού Technology Refresh 3 (TR-3) στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth σηματοδοτεί ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων παράδοσης του αεροσκάφους. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο διερευνά τη στρατηγική ανάπτυξης του ενδιάμεσου λογισμικού μάχης για τελική εγκατάστασή του στα F-35, παρά το γεγονός ότι οι πλήρεις δυνατότητες του λογισμικού TR-3 δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι ενδεχομένως τα μέσα του 2024 λόγω των προκλήσεων ενσωμάτωσης.

Η ανακοίνωση δημιουργίας του προτύπου Rafale F5 από τον Γάλλο Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Sébastien Lecornu, στο πλαίσιο του νόμου για τον στρατιωτικό προγραμματισμό 2024-2030 (LPM), προαναγγέλλει μια σημαντική πρόοδο στις δυνατότητες του μαχητικού της Dassault Aviation. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα προσδώσει νέους αγοραστές παγκοσμίως για το μαχητικό, αλλά θα διαταράξει την τρέχουσα αγορά μαχητικών αεροσκαφών παγκοσμίως, αμφισβητώντας την διεθνή κυριαρχία σε επίπεδο πωλήσεων του φαινομενικά ανώτερου F-35 της Lockheed Martin.

Η πορεία του Rafale προς το πρότυπο F5 αντικατοπτρίζει μια αξιοσημείωτη στροφή για ένα αεροσκάφος που αντιμετώπισε αβεβαιότητες στην παραγωγή μεταξύ 2005 και 2015. Από την παραγγελία της Αιγύπτου το 2015, το Rafale γνώρισε μια σειρά από επιτυχίες, εξασφαλίζοντας τη θέση του ως μια τρομακτικά κερδοφόρα πλατφόρμα εξαγωγών της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας. Με τη μεγαλύτερη σύμβαση εξαγωγής που υπέγραψε το Άμπου Ντάμπι για 80 Rafale F4, το αεροσκάφος έχει καθιερωθεί ως σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκηνή, με περισσότερες πιθανές συμβάσεις στον ορίζοντα.

Τα πλεονεκτήματα του Rafale έγκεινται στην ευελιξία φόρτου οπλισμού και τις αεροναυτικές επιδόσεις του, που συμπληρώνονται από τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα επί του αεροσκάφους καθώς και από το οπλοστάσιό του. Το Rafale F5 θα αποτελέσει ένα άλμα στην επόμενη γενιά συστημάτων εναέριας μάχης. Σχεδιάζεται για να επιχειρεί μέσα σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον μάχης, υποστηριζόμενο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη Neuron και ένα ισχυρό δίκτυο μάχης με πυρήνα το “Rafale”.

Η ενσωμάτωση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Neuron και Remote Carrier θα παρέχει στο Rafale F5 ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δυνατοτήτων μάχης και υποστήριξης. Αυτά τα μη επανδρωμένα συστήματα αναμένεται να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ευελιξία του Rafale, τοποθετώντας το ως ένα από τα πρώτα επιχειρησιακά συστήματα διεξαγωγής δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων στην αγορά.

Άξιο αναφοράς είναι πως το Rafale F5 θα ενσωματώσει διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας για την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας ενώ στη σύντηξη των δεδομένων/πληροφοριών μάχης θα προστεθεί η εικόνα από δορυφόρους του δικτύου LIDAR το οποίο θα διεξάγει επιχειρήσεις χαρτογράφησης εδάφους.

Η ανάπτυξη από την Dassault ενός τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους που προέρχεται από το πρόγραμμα Neuron αποτελεί μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για την αύξηση του επιχειρησιακού φάσματος του Rafale. Αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που διαθέτει υλικά χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού αποτυπώματος και την ικανότητα να φέρει τους δικούς του αισθητήρες και όπλα, θα ενισχύσει σημαντικά αυτό το ”σύστημα-συστημάτων” που διαμορφώνεται με κέντρο το Rafale F5.

https://futurewarfare.gr/2023/11/23/diktyokentrikes-epixeirhseis-me-rafale-f-5-kai/?fbclid=IwAR2oajahNLhhRbjM-6oMv5AGmgUcSYYSdShXDi_fonAdweH8JrEawHPhmO8

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube