Weather Icon

Eurasia Review: Διαδήλωση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά των νόμων περί βλασφημίας στο Πακιστάν

Eurasia Review: Διαδήλωση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά των νόμων περί βλασφημίας στο Πακιστάν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να ενθαρρύνει το Πακιστάν να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των νόμων περί βλασφημίας και των αναγκαστικών μετατροπών πίστης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χριστιανικής Δράσης του Πακιστάν πραγματοποίησε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα ζητήματα που τέθηκαν περιλαμβάνουν την κατάχρηση των νόμων για τη βλασφημία, την κουλτούρα της ατιμωρησίας, τις διακρίσεις, την υποκίνηση βίας στο όνομα της θρησκείας, και τους εξαναγκαστικούς προσηλυτισμούς και τους αναγκαστικούς γάμους παιδιών Χριστιανών και Ινδουιστών κοριτσιών στο Πακιστάν. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει το Πακιστάν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του καθεστώτος του Γενικευμένου Συστήματος Προτιμήσεων (GSP+).

Ο Charlie Weimer, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Σουηδία, παρευρέθηκε στη διαδήλωση και καταδίκασε έντονα τον αναγκαστικό προσηλυτισμό και τον γάμο χριστιανών κοριτσιών στο Πακιστάν. Ζήτησε επίσης την άνευ όρων απελευθέρωση των Anwar Kenneth, Shagufta Kiran και άλλων που βρίσκονται άδικα στη φυλακή λόγω των νόμων περί βλασφημίας. Ο Weimer δήλωσε ότι οι νόμοι για τον ισλαμισμό και τη βλασφημία αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλειά μας και τη θρησκευτική ελευθερία. Ο Weimer προειδοποιεί ότι στο Πακιστάν οι ισλαμιστές πλημμυρίζουν τους δρόμους και επιδιώκουν τον θάνατο και τη δίωξη όσων δεν τηρούν την ιδεολογία τους. Έχει δει την άνοδο παρόμοιων απειλών στην Ευρώπη.

Μιλώντας στη διαμαρτυρία, ο Joseph Jansen, υπεύθυνος υπεράσπισης της Jubilee Campaign Netherlands, τόνισε την ευθύνη της ΕΕ να αξιολογήσει την πρόοδο του Πακιστάν στην εφαρμογή 27 διεθνών συνθηκών στο πλαίσιο του μηχανισμού GSP+, μια εμπορική παραχώρηση που απολαμβάνει το Πακιστάν από το 2014. Ο Jansen τόνισε ότι το Πακιστάν, ως δικαιούχος του καθεστώτος GSP+, πρέπει να καταβάλει πραγματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας. Κάλεσε για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της πακιστανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας στην πρόοδο όσον αφορά την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Jansen πρόσθεσε ότι δεκάδες άτομα έχουν σκοτωθεί εξωδικαστικά και οι μειονότητες έχουν δεχθεί πολλές φορές επίθεση με το πρόσχημα των κατηγοριών για βλασφημία. Προέτρεψε το κοινοβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο καλεί το Πακιστάν να λάβει ουσιαστική δράση για να ποινικοποιήσει τις πράξεις αναγκαστικής προσηλυτισμού και γάμου παιδιών. Προέτρεψε επίσης να οργανωθεί μια επίσκεψη ευρωπαίων βουλευτών στο Πακιστάν για να συνεργαστεί με βασικούς ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένων βασικών ηγετών πολιτικών κομμάτων, του Αρχηγού Δικαιοσύνης του Πακιστάν, του Αρχηγού του Επιτελείου Στρατού, του Υπουργείου Εξωτερικών και των Εθνικών Ιδρυμάτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεξάγουν ουσιαστικές συζητήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών θρησκευτικής ελευθερίας στο Πακιστάν.

Η επιτροπή τόνισε την περίπτωση του Ανουάρ Κένεθ, ενός Χριστιανού που καταδικάστηκε σε θάνατο για περισσότερα από 22 χρόνια με κατηγορίες για βλασφημία, βάσει του άρθρου 295-C του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν, ο οποίος άσκησε πρόσφατα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, με στόχο να ανατρέψει την καταδίκη του. Η επιτροπή ζητά την άμεση αθώωσή του και την απελευθέρωσή του από την πακιστανική κυβέρνηση χωρίς να επιβάλει όρους.

Ο πάστορας Ghazala Shafique είπε ότι είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν κατάφερε να περιορίσει την κατάχρηση του νόμου για τη βλασφημία και να αποτρέψει την επαγρύπνηση δικαιοσύνης. Τα FIR θα πρέπει να εγγραφούν με την έγκριση του Εισαγγελέα μετά από προκαταρκτική έρευνα. Τόνισε επίσης ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να υποβάλουν μήνυση για καταστολή ή οποιαδήποτε ξεχωριστή υπόθεση για να κηρυχθεί άκυρος ένας γάμος ανηλίκων. Πρόσθεσε ότι οι εξαναγκαστικοί προσηλυτισμοί και οι παιδικοί γάμοι κοριτσιών μειονοτήτων διευκολύνονται από μουσουλμάνους θρησκευτικούς κληρικούς, πολιτικούς ηγέτες, αστυνομία και δικαστές. Αυτές οι μετατροπές συχνά δικαιολογούνται από την υπόσχεση ουράνιων ανταμοιβών στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα με τις ισλαμικές πεποιθήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Asif Mall είπε ότι οι κατασκευασμένες κατηγορίες για βλασφημία, οι προφυλακτικές κρατήσεις, η άδικη δίωξη, οι συνεχείς απειλές και η σκόπιμη υποκίνηση βίας κατά των μειονοτήτων, έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό και θρησκευτικό απαρτχάιντ για τις μειονότητες στο Πακιστάν, αφήνοντάς τις εκφοβισμένες και μετεγκαταστάθηκε. Τόνισε ότι το Πακιστάν δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την τροποποίηση ή την κατάργηση των νόμων περί βλασφημίας. Αντίθετα, έχει εισαγάγει οπισθοδρομικές εξελίξεις, όπως: η εκδίκαση υποθέσεων βλασφημίας στα αντιτρομοκρατικά δικαστήρια.

Ο πάστορας Justin Bhatti είπε ότι απαιτούνται απτές αλλαγές για ένα ασφαλέστερο Πακιστάν για τις θρησκευτικές μειονότητες και ελπίζει ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τη μόχλευση της για να πραγματοποιήσει αυτή την αλλαγή. Φοβόταν ότι η σύνδεση μεταξύ των νόμων για τη βλασφημία και της βίας του όχλου αποτελεί σοβαρή απειλή για τις ζωές των θρησκευτικών μειονοτήτων. Το μέγεθος και η ένταση των επιθέσεων κατά των μειονοτήτων στο Πακιστάν είναι απαράδεκτα. Είναι επιτακτική ανάγκη για τις πακιστανικές αρχές να λάβουν πραγματικά μέτρα για να προστατεύσουν τους Χριστιανούς που κινδυνεύουν, να καταστείλουν τη βία και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι για πράξεις θρησκευτικής δίωξης θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Chaudhary Khalid τόνισε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε όλα τα κράτη είτε να καταργήσουν είτε να τροποποιήσουν τους νόμους περί βλασφημίας σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια που περιγράφονται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (CCPR). Επιπλέον, το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλούσε το Πακιστάν να ανακαλέσει τα άρθρα 295-B και 295-C της ΔΕΗ, με στόχο την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκείας και της έκφρασης. Το ψήφισμα ζητούσε επίσης τροποποιήσεις στον αντιτρομοκρατικό νόμο του 1997 για να αποτραπεί η εκδίκαση υποθέσεων βλασφημίας στα αντιτρομοκρατικά δικαστήρια. Παρά αυτές τις εκκλήσεις, το Πακιστάν απέτυχε να σημειώσει πρόοδο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που εξέφρασαν οι ΟΚΠ, οι μειονότητες και η διεθνής κοινότητα.

Η διαδήλωση σημαδεύτηκε από ομιλίες, πλακάτ και φωνές που απαιτούσαν δικαιοσύνη για τα θύματα της επίθεσης Jaranwala εναντίον χριστιανών και ζητούσαν μεταρρυθμίσεις στο νομικό σύστημα του Πακιστάν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από το Πακιστάν να εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης όλων των νόμων περί βλασφημίας για να εισαγάγει απόρθητες και αποτελεσματικές διασφαλίσεις, να αρθούν οι περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία και να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορούμενοι για βλασφημία δεν δικάζονται σύμφωνα με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και εισάγονται νόμοι για την ποινικοποιημένη εξαναγκαστική μεταστροφή της πίστης των μειονοτήτων κοριτσιών και γυναικών στο Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: Eurasia Review

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube