Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 27 Νοεμβρίου 2023

Επίσκεψη Ακίλα Σάλεχ στην Τουρκία – Επικρίσεις για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη

Επίσκεψη Ακίλα Σάλεχ στην Τουρκία – Επικρίσεις για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη

Ενόχληση στον ακραίο εθνικιστικό χώρο της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος απαίτησε να κλείσουν οι τουρκικές βάσεις στη χώρα, λίγο πριν ο Σάλεχ επισκεφτεί την Τουρκία.

Με τίτλο «Ο Ακίλα Σάλεχ σε επικίνδυνα νερά» η εθνικιστική, «ευρασιατικού προσανατολισμού» και προσκείμενη στο Πατριωτικό κόμμα του Ντογού Περιντσέκ εφημερίδα Αϊντινλίκ υποστηρίζει ότι:

«Ο Ακίλα Σάλεχ, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης, άσκησε κριτική για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη χώρα. “Μπορούμε να προστατεύσουμε τη χώρα μας μόνοι μας. Δεν αποδεχόμαστε πολιτικά την παρουσία στρατιωτικών βάσεων”, δήλωσε ο Σάλεχ στο Σπούτνικ. Ο Σάλεχ, ο οποίος είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον Χαφτάρ, αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», τονίζει η εφημερίδα.

Ο Ακίλα Σάλεχ δήλωσε ότι έλαβε πρόσκληση από το τουρκικό κοινοβούλιο και πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Άγκυρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επίσκεψη αλλά θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Μου έστειλαν μια πρόσκληση από το τουρκικό κοινοβούλιο, επομένως υπάρχει πιθανότητα να επισκεφθώ την Τουρκία και να συναντηθώ με τον Τ/πρόεδρο Ερντογάν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».

Ο Σάλεχ υπενθύμισε πως είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν την Τουρκία και είχε συναντηθεί με τον Τ/πρόεδρο Ερντογάν, όπως επίσης και πως έχουν αναπτυχθεί σημαντικά οι σχέσεις τους με την Τουρκία.

Ο Ακίλα Σάλεχ, αναφερόμενος επίσης και στις σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Άγκυρας, δήλωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας θα συμβάλει και στην ανάπτυξη των σχέσεων Άγκυρας-Τομπρούκ.

Από την άλλη πλευρά, ο Σάλεχ υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, σημείωσε ότι η Μόσχα σέβεται τη βούληση των Λιβύων και αναγνωρίζει τα νόμιμα εκλεγμένα όργανα της χώρας.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία θα παραταθεί για 24 μήνες

Την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκε στην προεδρία της τουρκικής βουλής το προεδρικό διάταγμα για την παράταση της εξουσιοδότησης αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη για 24 μήνες.

Το διάταγμα αναφέρει:

«Για την εξάλειψη των επιθέσεων που ενδέχεται να στρέφονται κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στη Λιβύη από παράνομες ένοπλες ομάδες και τρομοκρατικές οργανώσεις και για την εξακολούθηση της υποστήριξης που αιτήθηκε η τότε κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και την οποία κήρυξε ως αναγκαία η εν συνεχεία συσταθείσα κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, για την αποτελεσματική προστασία και διαφύλαξη των υπέρτερων συμφερόντων της Τουρκίας και για τη συμβολή στην εφαρμογή μιας ταχείας και δυναμικής πολιτικής, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον μια ανεπανόρθωτη κατάσταση ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων, με τα όρια, το πεδίο εφαρμογής, τους αριθμούς και τον χρόνο να καθορίζονται και να προσδιορίζονται από τον Τ/πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 92 του Συντάγματος, υποβάλλω τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παράταση της εξουσιοδότησης που εγκρίθηκε με το ψήφισμα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας της 02.01.2020 υπ’ αριθμόν 1238 η οποία παρατάθηκε κατόπιν της απόφασης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας στις 21.06.2022 υπ’ αριθμόν 1320 για 24 μήνες, ξεκινώντας από τις 02.01.2024, ώστε να μπορούν να αποστέλλονται οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ξένες χώρες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και επεμβάσεων εκτός των συνόρων της Τουρκίας, και, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιούνται οι δυνάμεις αυτές σύμφωνα με τις αρχές που θα καθοριστούν από τον Τ/πρόεδρο, να λαμβάνονται κάθε είδους μέτρα για την εξάλειψη των κινδύνων και των απειλών και να γίνονται οι ρυθμίσεις που θα τους το επιτρέπουν σύμφωνα με τις αρχές που θα καθοριστούν από τον Τ/πρόεδρο».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube