Την ενόχλησή του εξέφρασε με δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το γεγονός ότι ο  Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. ακύρωσε την προγραμματισμένη  συνάντηση μαζί του, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων ».

Πολιτικά απρεπής

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ακύρωση της συνάντησης είναι  φάουλ και πολιτικά απρεπής. Προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, και αναμενόταν να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, θέτοντας επί τάπητος το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το “σωστό μέρος” για να φυλαχθούν οι ελληνικές αρχαιότητες  – απορρίπτοντας τις εκκλήσεις να επιστραφούν στην Ελλάδα.

To «όχι» του Σούνακ είναι «ακλόνητο»

Οι δηλώσεις του No10 της Ντάουνινγκ Στrιτ, έγιναν μετά τη σύγκριση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη διακράτηση των Γλυπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, με το να κόψει κανείς τη “Μόνα Λίζα στη μέση”.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας δανεισμού των αρχαιοτήτων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε: “Δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το σωστό μέρος για αυτά. Η θέση του πρωθυπουργού ακλόνητη” Και πρόσθεσε: “Φροντίζουμε τα Μάρμαρα εδώ και γενιές και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί”

Η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν “σχέδια” για την αλλαγή του νόμου του 1963 σχετικά με το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος εμποδίζει το ίδρυμα να παραχωρεί αντικείμενα από τη συλλογή του, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν – ο πρώην συντηρητικός υπουργός Οικονομικών- διερευνά τρόπους ώστε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα, ενώ εικάζεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία δανεισμού.

Ερωτηθείς πού θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στην εκπομπή Sunday With Laura Kuenssberg του BBC το Σαββατοκύριακο: “Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ ξεκάθαρη. Όντως δείχνουν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό”.

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ.

Προσθέτουν, πως ο Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο κ. Στάρμερ παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συζήτησαν, ακόμη, για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το Κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.

Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων.

Στ. Κασσελάκης: «Απαράδεκτη απόφαση»

Για απαράδεκτη απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού, έκανε λόγο με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης.

«Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις» σημειώνει ο κ. Κασσελάκης. «Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού» προσθέτει.

Nαυτεμπορική