Θράκη (Πομακικό) , Τουρκία 24 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση Εγκαθέτων για την Συνθήκη της Λωζάνης στην Άγκυρα

Εκδήλωση Εγκαθέτων για την Συνθήκη της Λωζάνης στην Άγκυρα

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Για τον Μουσταφά Καϊμακτσί, τον Εγκάθετο από την Ρόδο και την Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Εντύπωση προκαλεί ο συντονισμός των δηλώσεων του ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν για “τουρκική μειονότητα” Ρόδου με μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

Πιο συγκεκριμένα η “Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου “και η “Ένωση Τούρκων Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης”, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, διοργάνωσαν εργαστήριο προβληματισμού με θέμα «Προβλήματα Τούρκων που ζουν στην Ελλάδα για την 100η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στο Ινστιτούτο Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν ο Turgut Tokuş, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου, ο Hasan Küçük, Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης ο Δρ Hakan Uzun, η Fatma Uygur που είχε ομιλία με τίτλο «Οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Ανατολική Μεσόγειος: Το παράδειγμα της Γαλλίας», ο Prof. Ο Δρ. Ο Mustafa Kaymakçı εξήγησε τα σημερινά προβλήματα των “Τούρκων” της Ρόδου και της Κω, , ο Ali Dayıoğlu που εξήγησε τα δικαιώματά του που απορρέουν από τη Λωζάνη και τις διεθνείς συμφωνίες, και Αναπλ. Ο Δρ. Η Nilüfer Erdem που μίλησε επίσης για προβλήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στη δεύτερη μέρα συζητήθηκαν τα προβλήματα των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης” ενώ ο Δρ Χασάν Ντιντσέρ πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Η οικονομική λεηλασία της Ελλάδας στην Ανατολική Θράκη στα χρόνια της Κατοχής». Στην ομιλία του, ο Özer Hatip συζήτησετα τρέχοντα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, καθώς και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την άρνηση της εθνικής ταυτότητας, τα θύματα του άρθρου 19 και την πολιτική συμμετοχή. Ο Δρ. Ο Αλί Χουσεϊνόγλου ανέπτυξε το «Σύγχρονα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης: Εκπαίδευση, Θρησκευτικές Ελευθερίες, Κοινωνικοπολιτισμική – Οικονομική Ζωή».Ο Δρ Hüseyin Bağcı είχε ομιλία με το θέμα «Η αντίληψη της Συνθήκης της Λωζάνης στις ευρωπαϊκές χώρες».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πρέπει να εξετασθεί κυρίως δομικά προκειμένου να γίνει αντιληπτή όχι μόνον η στρατηγική που ακολουθεί η επίσημη Τουρκία ως προς την (αδύνατη) αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά κυρίως ως προς τους μηχανισμούς υλοποίησης αυτής.

Στους ενδιαφέροντες ομιλητές για τον (υπο)γράφονται συγκαταλέγεται κυρίως ο Özer Hatip που ειναι και συγγραφέας ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου για τους βουλευτές της Μειονότητας

          

 

ΠΗΓΗ: Komotinipress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube