Τον Δεκέμβριο του 2021, ο ισραηλινός στρατός δήλωνε ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογιας του φράγματος που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστάτευε τους κατοίκους των κοντινών ισραηλινών περιοχών από την απειλή βίας των μαχητών της Χαμάς.

“Από σήμερα το τείχος, τοσο υπογεια όσο και υπέργεια είναι θωρακισμένο με τέτοια εξελιγμένα μέτρα ασφαλείας, που θα αποτρέπουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την είσοδο στο Ισραήλ “, δήλωσε ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών της Χαμάς.

Η Washington Post ανασύνθεσε την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες ήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις του χάρτη»βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς. βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «εξετάσαμε τα βίντεο και τον ήχο που καταγράφηκε από τις κάμερες που φορούσαν οι μαχητές, υλικό από τις ισραηλινές κάμερες ασφαλείας, και μιλήσαμε με μάρτυρες».

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η The Post «βρήκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις – από το πέρασμα του Ερέζ στο βορρά έως το Κερέμ Σαλόμ στο νότο. Το Ισραήλ  ωστόσο δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις».

Βίντεο με τους μαχητές της Χαμάς, να πραγματοποιούν ασκήσεις επι χάρτου είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους. Διαπιστώσαμε ότι η Χαμάς είχε επίσης διευρύνει τα στρατόπεδά της για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που επίσης ήταν ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές διάρρηξης του φράχτη που χρησιμοποίησε.

Ωστόσο, το ισραηλινό σώμα ασφαλείας παραγνώρισε τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτές. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η ομάδα, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας, δεν ήθελε πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ είχε πρόσφατα στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του – και μέρος των στρατευμάτων του – προς τις ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

“Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε τέτοιες δυνατότητες”, δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην The Post.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υπέβαλε η εφημερίδα για το θέμα παραπέμποντας σε απαντήσεις για “μετά τον πόλεμο”.Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

naftemporiki.gr