Weather Icon

Caucasus Heritage Watch: Το Αζερμπαϊτζάν καταστρέφει αρμενική εκκλησία στην περιοχή Χαδρούτ του κατεχόμενου Αρτσάχ

Caucasus Heritage Watch: Το Αζερμπαϊτζάν καταστρέφει αρμενική εκκλησία στην περιοχή Χαδρούτ του κατεχόμενου Αρτσάχ

Ο διεθνής οργανισμός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Καυκάσου Caucasus Heritage Watch αναφέρει την καταστροφή μιας αρμενικής εκκλησίας στην περιοχή Χαδρούτ του κατεχόμενου Αρτσάχ, η οποία αποτελεί παραβίαση της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Το καλοκαίρι του 2022, το Caucasus Heritage Watch κατέγραψε τη σχεδόν πλήρη καταστροφή του χωριού Μοχρένες στην περιοχή Χαδρούτ, το οποίο πέρασε στη δικαιοδοσία του Αζερμπαϊτζάν μετά τον πόλεμο των 44 ημερών το 2020. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτισμάτων ήταν και η αρμενική εκκλησία του Αγίου Σαρκίς στο Μοχρένες, που χτίστηκε τον 18ο και 19ο αιώνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Σαρκίς δεν ήταν προφανώς το τελευταίο βήμα στο σχέδιο επέμβασης του Αζερμπαϊτζάν, καθώς η οργάνωση κατέγραψε στοιχεία για περαιτέρω οικοδομικές εργασίες κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης παρακολούθησής της.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει καθήκον να προστατεύσει την αρμενική πολιτιστική κληρονομιά και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια εξάλειψης αιώνων αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής στο Μοχρένες.

“Η καταστροφή της εκκλησίας το 2022 είναι η πρώτη τεκμηριωμένη παραβίαση του προσωρινού μέτρου του Διεθνούς Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου 2021”, αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με το Caucasus Heritage Watch, τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιδράσει το Διεθνές Δικαστήριο στις παραβιάσεις των αποφάσεών του και στις προσπάθειες συγκάλυψής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2021, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε να υποχρεώσει το Αζερμπαϊτζάν “να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία πράξεων βανδαλισμού και βεβήλωσης που στρέφονται κατά της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και άλλων τόπων λατρείας, μνημείων, ορόσημων, νεκροταφείων και αντικειμένων”.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube