REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 8 Νοεμβρίου 2023

Μπάιντεν: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός θα βοηθούσε την απελευθέρωση των ομήρων

Μπάιντεν: Τριήμερη κατάπαυση του πυρός θα βοηθούσε την απελευθέρωση των ομήρων

Αίτημα Μπάιντεν σε Νετανιάχου για τριήμερη κατάπαυση του πυρός

Πηγή Άρθρου: Reuters, liberal.gr

Συμφωνώντας με τον Αμερικανό αξιωματούχο, το Axios ανέφερε ότι στο πλαίσιο μιας πρότασης που συζητείται μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Κατάρ, η Χαμάς θα απελευθερώσει 10-15 ομήρους και θα χρησιμοποιήσει την κατάπαυση για να επαληθεύσει τις ταυτότητες όλων των ομήρων και να παραδώσει μια λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που κρατά.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν «τη δυνατότητα τακτικών παύσεων για να παράσχουν στους αμάχους ευκαιρίες για να απομακρυνθούν με ασφάλεια από περιοχές συνεχιζόμενων μαχών, να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε άμαχους που έχουν ανάγκη και να επιτραπεί η πιθανή απελευθέρωση ομήρων.»

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την έκθεση του Axios.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

«Στο νότο, ο πόλεμος προχωράει με δύναμη που η Χαμάς δεν έχει ξαναδεί. Η πόλη της Γάζας είναι περικυκλωμένη. Επιχειρούμε εντός της, εντείνουμε την πίεση κάθε ώρα, κάθε μέρα», είπε και συμπλήρωσε πως χιλιάδες τρομοκράτες έχουν «εξουδετερωθεί», τόσο πάνω από το έδαφος όσο και στις σήραγγες.

Ο Νετανιάχου τόνισε, ακόμη, ότι η χερσαία επιχείρηση έχει καταστρέψει «αμέτρητα» κέντρα διοίκησης, θέσεις και σήραγγες της Χαμάς, ενώ επαίνεσε την «πίστη και την αποφασιστικότητα» των στρατευμάτων να υπερασπιστούν τη χώρα του.

Στο βορρά, υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, οι IDF αμύνονται και επιτίθενται.  «Θα απαντήσουμε με σφοδρά πυρά σε οποιαδήποτε από τις επιθέσεις τους εναντίον μας», υποσχέθηκε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ. «Αν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στον πόλεμο θα κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της», είπε χαρακτηριστικά.

Στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε, γνωστοποιώντας επίσης ότι απαίτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να εργαστεί για την απελευθέρωσή τους.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των απαχθέντων μας», τόνισε ξανά ο Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube