ΔΕΝ περιμέναμε τον κ. Οσμάν Άμτζα, Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκοκυπρίων υπεργολάβων οικοδομών, να αναφέρει πως οι εκτάσεις στα κατεχόμενα που πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς και οι εκτάσεις όπου χτίστηκαν κτίρια, είναι ελληνοκυπριακές. Το γνωρίζαμε και γι αυτό και αιφνιδιαστήκαμε. Έχει σημασία, όμως, να το αναφέρει τούτο ένας άνθρωπος στα κατεχόμενα, ο οποίος ασχολείται με την ανάπτυξη της γης. Ένας άνθρωπος, ο οποίος εμπλέκεται στην οικοδομική βιομηχανία και προφανώς γνωρίζει.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ αυτός έδωσε και μια πολιτική ερμηνεία στα όσα διαδραματίζονται στον τομέα αυτό. Καθώς οι ενέργειες αυτές έχουν προδήλως πολιτική διάσταση. Ο κ. Οσμάν Άμτζα ανέφερε ότι «ίσως αυτό είναι μια πολιτική. Ίσως να υπάρχει μια συνεννόηση ότι μια μέρα μπορούν να το λύσουν όπως θέλουν. Δεν πουλήθηκε ούτε ένα στρέμμα τουρκοκυπριακών περιουσιών»!

ΤΗΝ τελευταία περίοδο γίνεται μια συζήτηση στα κατεχόμενα αναφορικά με την πώληση περιουσιών σε ξένους.  Προ ημερών δημοσιεύματα στα κατεχόμενα σημείωναν ότι δόθηκε άδεια αγοράς ακινήτων στα κατεχόμενα σε 283 αλλοδαπούς. Το αποφάσισε, όπως ελέχθη, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο. Με την ευκαιρία αυτής της απόφασης δημοσιοποιήθηκε και το πολύ ενδιαφέρον στατιστικό σύμφωνα με το οποίο στις 9.699 ανήλθε ο αριθμός των αλλοδαπών στους οποίους παραχωρήθηκε άδεια να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Πολύ μεγάλος αριθμός.

ΟΛΑ αυτά δημιουργούν τετελεσμένα επί του εδάφους. Δεν πουλάνε περιουσίες τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας. Πουλάνε ελληνοκυπριακές και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί. Επιπροσθέτως να σημειώσουμε αυτό που ανέφερε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών της αποσχιστικής οντόητας, Ντουρσούν Ογούζ, ότι το 60% των αλλοδαπών στους οποίους παραχωρείται το δικαίωμα αγοράς ακίνητης περιουσίας δεν πηγαίνουν στο «κτηματολόγιο» για να πάρουν «τίτλο ιδιοκτησίας».  Γιατί άραγε; Επειδή δεν μπορούν να τους δώσουν πιστοποιητικά ιδιοκτησίας.

ΕΙΝΑΙ σαφές από τα στοιχεία, ότι στα κατεχόμενα το 77,82% των τεμαχίων γης προς πώληση είναι ελληνοκυπριακές περιουσίες. Είναι πρόδηλο ότι βιώνουμε μια διαρκή διαδικασία σφετερισμού περιουσιών, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους. Είναι, επίσης, γνωστό, το αναφέραμε ήδη,  ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αριθμοί ξένων, που αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα. Αγοράζουν παράνομα και τις σφετερίζονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αναφέρθηκε αρμοδίως ότι διαμορφώνεται πλάνο αντιμετώπισης. Το αναμένουμε καθώς επιβάλλεται να ξεκινήσει αποτελεσματική αντιμετώπιση των σφετεριστών.