Weather Icon
BRICS , Ινδία , Παλαιστίνη 23 Νοεμβρίου 2023

Ανησυχίες της Ινδίας για την κρίση στη Μέση Ανατολή! Παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια 7 τόνων μέσω Αιγύπτου

Ανησυχίες της Ινδίας για την κρίση στη Μέση Ανατολή! Παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια 7 τόνων μέσω Αιγύπτου

Ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar, ο οποίος συμμετείχε σε μια εικονική έκτακτη συνάντηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή των ηγετών των χωρών BRICS, είπε ότι η  κρίση πυροδοτήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με την τρομοκρατία. Παράλληλα όμως ανέφερε, ότι η Ινδία πιστεύει ότι οι ανησυχίες του παλαιστινιακού λαού πρέπει να αντιμετωπιστούν με «σοβαρό και βιώσιμο τρόπο».

Σημειώνοντας ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο, η Ινδία δήλωσε την Τρίτη ότι καλωσόρισε όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση, ενώ τόνισε ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθεί και να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar, ο οποίος συμμετείχε σε μια εικονική έκτακτη συνάντηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή των ηγετών των χωρών BRICS, είπε ότι η  κρίση πυροδοτήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ότι δεν πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με την τρομοκρατία.

«Η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών. Χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και η βοήθεια θα φθάσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε ο Jaishankar.

«Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καθολική υποχρέωση για τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε.

Εκφράζοντας ανησυχία για τις απώλειες αμάχων, ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η Ινδία καταδικάζει σθεναρά κάθε θάνατο αμάχων.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κρίση πυροδοτήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Όσον αφορά την ίδια την τρομοκρατία, κανένας από εμάς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να συμβιβαστεί μαζί της. Η ομηρεία είναι εξίσου απαράδεκτη και δεν μπορεί να συγχωρηθεί. Οι επακόλουθες εξελίξεις έχουν βαθύνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία μας, καθώς βλέπουμε μεγάλης κλίμακας απώλειες αμάχων και μια ανθρωπιστική κρίση. Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε θάνατο αμάχων», είπε.

Ευχαρίστησε τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Cyril Ramaphosa για τη σύγκληση αυτής της έκτακτης συνάντησης. Στη συνάντηση μίλησαν επίσης ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μιλάω για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι που δεν μπόρεσε να έρθει μαζί μας σήμερα. Συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε τη βαθιά ανησυχητική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική δικαίως ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τους BRICS και επίσης να συμπεριλάβει εκείνους που θα ήταν μέρος της ομάδας σε εύθετο χρόνο. Μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Μόντι σε όλους τους ηγέτες, σχεδόν παρόντες», είπε ο Τζαϊσανκάρ.

Ο υπουργός είπε ότι μαζί με την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη, η Ινδία δίνει επίσης έμφαση στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

«Ο πρωθυπουργός Μόντι έχει μιλήσει με αρκετούς ηγέτες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο σε αυτό το πλαίσιο. Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για ειρήνη και να ξαναρχίσουν οι άμεσες και ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Είπε ότι η Ινδία πιστεύει ότι οι ανησυχίες του παλαιστινιακού λαού πρέπει να αντιμετωπιστούν με «σοβαρό και βιώσιμο τρόπο».

«Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μια λύση δύο κρατών που βασίζεται στην ειρηνική συνύπαρξη. Υποστηρίζουμε σταθερά τις διεθνείς προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό».

Ο Jaishankar είπε ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει σήμερα μια πολύ περίπλοκη κατάσταση που έχει πολλές διαστάσεις.

«Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλους. και όμως, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Η προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι και οι δύο να κάνουμε τη διαφορά στο έδαφος αμέσως, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες για μόνιμες λύσεις. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να είναι χρήσιμη από αυτή την άποψη και ευχαριστώ τη Νότια Αφρική για άλλη μια φορά που μας συγκέντρωσε όλους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο υπουργός είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια, η Ινδία έχει υποστηρίξει την κοινωνικοοικονομική ευημερία του παλαιστινιακού λαού και την ενίσχυση των εθνικών του θεσμών.

«Η αναπτυξιακή μας συνεργασία είναι προσανατολισμένη προς αυτούς τους στόχους. Συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια τόσο διμερώς όσο και μέσω του ΟΗΕ. Η οικονομική μας βοήθεια προς την Παλαιστίνη, τα αναπτυξιακά έργα εκεί και η οικονομική υποστήριξη προς την Παλαιστινιακή Αρχή αντικατοπτρίζουν τη θέση μας. Η Ινδία εξακολουθεί να υποστηρίζει τον ρόλο της Υπηρεσίας Αρωγής και Πρόνοιας του ΟΗΕ (UNRWA) και συνεισφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η Ινδία έστειλε επίσης 70 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 16,5 τόνων φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών ως απάντηση στην κρίση στη Γάζα.

«Ευχαριστούμε την Αίγυπτο για τη διευκόλυνση αυτής της παράδοσης. Η βοήθειά μας θα συνεχιστεί».

Οι ηγέτες των χωρών BRICS –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική– συμμετείχαν στη συνάντηση μαζί με τους ομολόγους τους από τα πρόσφατα προστεθέντα κράτη μέλη.

Τουλάχιστον 12.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Δυτική Όχθη, το οποίο αντλεί τα στοιχεία του από τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς στη Γάζα. Στο Ισραήλ, ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε περίπου 1.200.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube