Weather Icon
Aφρική , G-20 , Ινδία 29 Νοεμβρίου 2023

Ακλόνητη δέσμευση της Ινδίας στον Παγκόσμιο Νότο

Ακλόνητη δέσμευση της Ινδίας στον Παγκόσμιο Νότο

Υπερασπίστηκε τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, διασφαλίζοντας ότι οι προτεραιότητές τους λαμβάνονται υπόψη κατά την αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων.

Η Ινδία βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο φιλοξενώντας τη δεύτερη έκδοση του Voice of Global South Summit στις 12-13 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας την ακλόνητη δέσμευσή της στον Παγκόσμιο Νότο. Με βάση την επιτυχία της εναρκτήριας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, αυτή η σύνοδος κορυφής υπήρξε μάρτυρας της ενεργού συμμετοχής 125 εθνών, παρέχοντας μια ισχυρή πλατφόρμα για ουσιαστικό διάλογο σχετικά με κοινές προτεραιότητες.

Η Ινδία υπερασπίστηκε τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, διασφαλίζοντας ότι οι προτεραιότητές τους λαμβάνονται υπόψη κατά την αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων. Η σύνοδος κορυφής παρείχε μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή βασικών αποτελεσμάτων από διάφορες συνεδριάσεις της G20 που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ινδίας με έθνη του Παγκόσμιου Νότου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις που τίθενται από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Η σύνοδος κορυφής χρησίμευσε επίσης ως φόρουμ για τη διερεύνηση στρατηγικών για τη διατήρηση της δυναμικής που δημιουργήθηκε προς το κοινό μας όραμα για μια πιο περιεκτική, αντιπροσωπευτική και προοδευτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Η σύνοδος κορυφής οργανώθηκε σε δέκα διακριτές συνόδους, με την εναρκτήρια και την τελική σύνοδο που φιλοξενούσε ο πρωθυπουργός Μόντι. Αυτές οι συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου κοσμήθηκαν από την παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η εναρκτήρια συνεδρία ηγετών επικεντρώθηκε στο θέμα «Μαζί, για την ανάπτυξη όλων, με την εμπιστοσύνη όλων», ενώ η τελική συνεδρία ηγετών επικεντρώθηκε στο θέμα «Παγκόσμια Νότος: Μαζί για ένα μέλλον».

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν άλλες οκτώ συνεδριάσεις σε επίπεδο υπουργών, που κάλυπταν μια σειρά από κρίσιμα θέματα: οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τον ρόλο της Ινδίας στην ενδυνάμωση του Παγκόσμιου Νότου, οι Υπουργοί Παιδείας διερεύνησαν στρατηγικές για την προετοιμασία του μελλοντικού εργατικού δυναμικού, οι Υπουργοί Οικονομικών ασχολήθηκαν με μοντέλα χρηματοδότησης για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και Υπουργοί Περιβάλλοντος εμβαθύνει σε βιώσιμες λύσεις για την ανθεκτικότητα στο κλίμα και τη χρηματοδότηση του κλίματος. Μια Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών με θέμα “Ο Παγκόσμιος Νότος και μία Ανάπτυξη”, διερεύνησε στρατηγικές για την προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο. Μια σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας με θέμα “Προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακή μετάβαση για βιώσιμη ανάπτυξη”, εξέτασε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τη μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μια Σύνοδος Υπουργών Υγείας με θέμα “Λύσεις από τον Παγκόσμιο Νότο για Μία Υγεία”, παρουσίασε καινοτόμες λύσεις που αναδύονται από τον Παγκόσμιο Νότο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της δημόσιας υγείας. Μια Σύνοδος Υπουργών Εμπορίου/Εμπορίου με θέμα «Παγκόσμιες Εφοδιαστικές Αλυσίδες του Νότου και Ανθεκτικές», επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των αλυσίδων εφοδιασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απευθύνθηκε στους ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου, τονίζοντας την ανάγκη για συλλογική φωνή και δράση. Τόνισε τον δυσανάλογο αντίκτυπο των παγκόσμιων προκλήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και ζήτησε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ανάπτυξη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Η ινδική Προεδρία της G20, με θέμα «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον», στοχεύει να ενισχύσει τις φωνές του Παγκόσμιου Νότου και να προωθήσει τη δίκαιη παγκόσμια διακυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός Μόντι προέτρεψε για μια παγκόσμια ατζέντα με επίκεντρο την «Απάντηση, Αναγνώριση, Σεβασμό και Μεταρρύθμιση», υποστηρίζοντας τη συμμετοχή, τις διαφοροποιημένες ευθύνες, τον σεβασμό της κυριαρχίας και τη θεσμική μεταρρύθμιση. Εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον, ζητώντας απλές, επεκτάσιμες και βιώσιμες λύσεις για τον μετασχηματισμό των κοινωνιών και των οικονομιών. Το Voice of Global South Summit, δήλωσε, είναι μια συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ευγενών ιδεών για ένα κοινό μέλλον.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε το DAKSHIN, ένα παγκόσμιο κέντρο αριστείας αφιερωμένο στον Παγκόσμιο Νότο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Δεύτερης Φωνής του Παγκόσμιου Νότου. Αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά τη δέσμευση της Ινδίας στον Παγκόσμιο Νότο και τη δέσμευσή της να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο για την παρακολούθηση του καιρού και του κλίματος. Ο Πρωθυπουργός Μόντι τόνισε επίσης την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας από την Ινδία, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), και ανακοίνωσε την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής Παγκόσμιας Συνεργασίας AI. Επιπλέον, τόνισε τις προσπάθειες της Ινδίας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου και την επιτυχία του στην εξασφάλιση μόνιμης ένταξης στην G20 για την Αφρικανική Ένωση (AU).

Ο Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας Δρ. S Jaishankar υποστήριξε την αυτοδυναμία μεταξύ των χωρών του Παγκόσμιου Νότου με τη διαφοροποίηση της παραγωγής, τη δημιουργία αξιόπιστων αλυσίδων εφοδιασμού και την προώθηση τοπικών λύσεων για να ξεπεραστεί η εξάρτηση από μακρινές χώρες. Τόνισε τη δέσμευση της Ινδίας στον Παγκόσμιο Νότο μέσω των αναπτυξιακών της έργων σε 78 χώρες και διαβεβαίωσε ότι η Ινδία θα δώσει προτεραιότητα στον Παγκόσμιο Νότο στις διεθνείς συνεργασίες της. Ο Δρ Jaishankar τόνισε επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο άγχος στην παγκόσμια οικονομία και τόνισε τα βασικά αποτελέσματα της ινδικής προεδρίας της G20, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για επιτάχυνση της προόδου στους SDG, ένα σύμφωνο πράσινης ανάπτυξης, τις εθελοντικές αρχές για το πράσινο υδρογόνο και τις αρχές του Deccan για τα τρόφιμα ασφάλεια και διατροφή. Ανέφερε επίσης την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης ως μόνιμου μέλους της G20, δίνοντας φωνή σε 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους της Αφρικής.

Η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί συγκέντρωσε επίσης Υπουργούς Παιδείας από 14 χώρες για να συζητήσουν το θέμα «Να κάνουμε το ανθρώπινο δυναμικό έτοιμο για το μέλλον». Οι Υπουργοί μοιράστηκαν γνώσεις σχετικά με την Εθνική Εκπαιδευτική Πολιτική της Ινδίας 2020 (NEP) ως μοντέλο για ολιστικό μετασχηματισμό, τονίζοντας τη σημασία των κοινών φιλοδοξιών και κοινών στρατηγικών στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Συμφώνησαν στην ανάγκη για προσβάσιμη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, επένδυση στην ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου, αντιμετώπιση του παγκόσμιου χάσματος δεξιοτήτων, υπέρβαση του ψηφιακού χάσματος, προώθηση ποιοτικής διδασκαλίας και μάθησης και ενθάρρυνση ακαδημαϊκών συνεργασιών. Οι Υπουργοί εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία Νότου-Νότου για την παγκόσμια ευημερία και ένα λαμπρότερο μέλλον.

Η δεύτερη σύνοδος κορυφής του Voice of Global South ολοκληρώθηκε με ένα σαφές μήνυμα: ο Παγκόσμιος Νότος επιδιώκει την αυτονομία και είναι έτοιμος να επωμιστεί μεγαλύτερες ευθύνες στις παγκόσμιες υποθέσεις. Ο Πρωθυπουργός Μόντι, στην ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, ανακοίνωσε την έναρξη ενός ετήσιου διεθνούς συνεδρίου στην Ινδία που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, με επίκεντρο τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Παγκόσμιου Νότου. Το συνέδριο στοχεύει στον εντοπισμό πρακτικών λύσεων στις αναπτυξιακές προκλήσεις της περιοχής. Ο Μόντι τόνισε τη συμμετοχή ηγετών από περίπου 130 χώρες, υποδηλώνοντας την ετοιμότητα του Παγκόσμιου Νότου για μεγαλύτερη ευθύνη και αυτονομία. Η Ινδία, υπό την προεδρία της G20, έχει υπερασπιστεί τις ανησυχίες, τις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες του Παγκόσμιου Νότου, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, την ψηφιακή καινοτομία, την ανθεκτικότητα στο κλίμα και τη δίκαιη πρόσβαση στην παγκόσμια υγεία. Ο Μόντι εξέφρασε υπερηφάνεια για την τοποθέτηση της φωνής του Παγκόσμιου Νότου στην ατζέντα της G20.

ΠΗΓΗ: Daily Mirror

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube