Περίπου 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων καθώς και μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστίνιων, μεταφέρθηκαν από τη βομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο την Δευτέρα, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που μπόρεσαν να φύγουν συμπεριλαμβάνει υπηκόους Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Μαρόκου, Ιορδανίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων.

Η Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, είναι η μόνη διέλευση από τoν παλαιστινιακό θύλακα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ και είχε κλείσει την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο στρατός του Ισραήλ έχει αποκλείσει τις υπόλοιπες διελεύσεις.

Στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπεται να φύγουν.

Η συνοριακή αρχή της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα είχε καλέσει αργά το Σάββατο «όλους τους κατόχους ξένων διαβατηρίων και τα άτομα που περιλαμβάνονται σε λίστες εκκένωσης» να παρουσιαστούν στον τερματικό σταθμό, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας και οδηγεί στο Σινά της Αιγύπτου.

Από την 1η Νοεμβρίου, δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιοι έχουν μεταφερθεί σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, με εκατοντάδες ξένους και πολίτες με διπλή υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Γάλλων, Ρώσων και Πολωνών, να φεύγουν επίσης μέσω της Ράφα.

Ναυτεμπορική