Weather Icon
Πακιστάν 17 Νοεμβρίου 2023

Αυστηρό μήνυμα του ΔΝΤ στο Πακιστάν για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις επιχειρηματικές του συμφωνίες

Αυστηρό μήνυμα του ΔΝΤ στο Πακιστάν για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις επιχειρηματικές του συμφωνίες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει συμβουλεύσει το Πακιστάν να μην δημιουργήσει μια ομάδα προτιμώμενων επενδυτών ή στρεβλώσεων στη χώρα στο πλαίσιο του Ειδικού Συμβουλίου Διευκόλυνσης Επενδύσεων (SIFC) και να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις επιχειρηματικές του συμφωνίες.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού Δρ Jehanzeb Khan είπε σε οικονομολόγους και δημοσιογράφους ότι η αποστολή του ταμείου που επισκέφθηκε είχε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός άλλου ιδρύματος όπως το SIFC και κατά πόσο αυτό θα οδηγούσε σε ταλαιπωρημένη πώληση περιουσιακών στοιχείων και έδωσε συμβουλές κατά των προτιμώμενων επενδυτών.

Θέλουν ότι «η διαφάνεια και η λογοδοσία θα πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια» σε αυτά τα θέματα.

Είπε ότι η εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ ήταν προς το συμφέρον της χώρας και δεν υπάρχει πλέον καμία δυσκολία με τις συμβουλές του ΔΝΤ για βελτιωμένη φορολογία των πλουσίων, επειδή ο λαός είχε ήδη απορροφήσει όλο το βάρος του προγράμματος και το ανεκτέλεστο και τώρα θα έπρεπε να οδηγεί μόνο προς την ευκολία από εδώ και πέρα.

Είπε ότι το πρόβλημα στο παρελθόν ήταν λόγω καθυστερήσεων ή μερικής εφαρμογής των αναγκαίων προσαρμογών. Είπε ότι η ομάδα του ΔΝΤ ήταν ικανοποιημένη με την ενημέρωση και τις εξηγήσεις της SIFC.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι τα διοικητικά μέτρα κατά της συσσώρευσης συναλλάγματος και οι κερδοσκοπικές τιμές λόγω της διασυνοριακής κίνησης βοήθησαν πολύ στην εύρεση της πραγματικής αξίας της ρουπίας δεδομένων των ατελών αγορών. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η πολιτικοστρατιωτική πλατφόρμα προειδοποίησε να μην ευνοηθούν ορισμένοι επενδυτές

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ και οι αρχές του Πακιστάν είχαν καλύψει τους περισσότερους τομείς κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικής και δεν υπήρχε ένας προβληματικός τομέας.

Οι δύο πλευρές φέρεται να είχαν διευκρινίσεις πέρα ​​δώθε την Τρίτη για την οριστικοποίηση του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) και περίμεναν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες με θετικό τρόπο την Τετάρτη.

Η αποστολή του προσωπικού του ΔΝΤ θα παρουσιάσει στη συνέχεια την περίπτωση του Πακιστάν στο εκτελεστικό συμβούλιο για έγκριση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης τριμηνιαίας αναθεώρησης στο πλαίσιο της εννεάμηνης συμφωνίας αναμονής των 3 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε τον Ιούλιο. Αυτό θα επιτρέψει στο Πακιστάν να λάβει δεύτερη δόση 710 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στο περιθώριο, το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται την Τετάρτη να επιβάλει έναν απροσδόκητο φόρο στις τράπεζες με βάση τα πρωτοφανή κέρδη τους λόγω των ασταθών συναλλαγματικών συναλλαγών πέρυσι.


ΠΗΓΗ: Dawn.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube