Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική Le Figaro αποκάλυψε τις οδηγίες από τη διοίκηση του Agence France Presse στους δημοσιογράφους της σχετικά με την κάλυψη της σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ένα εσωτερικό σημείωμα εξηγούσε συγκεκριμένα ότι ο όρος «τρομοκράτης» ήταν «απαγορευμένος» για να περιγράψει τη Χαμάς. Η οργάνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα», αλλά χαρακτηρίζεται απαραίτητο να μιλούν  οι δημοσιογράφοι του για «μαχητές της Χαμάς» και όχι για «ισλαμιστές της Χαμάς».

Οι συντάκτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τον όρο «τρομοκράτης» μόνο εάν αναφέρεται σε κάτι που είπαν αναφορικά με τη Χαμάς «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ». Θυμίζουμε ότι η Χαμάς και στις 3 περιπτώσεις, χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σε μια επιστολή που απευθυνόταν στη Le Figaro, ο διευθύνων σύμβουλος του AFP Φαμπρίς Φρις δικαιολογεί αυτή την επιλογή και είναι ικανοποιημένος που «είναι πολύ καλά κατανοητή από τους χρήστες και αναγνώστες των μέσων ενημέρωσης» και «ότι κανείς δεν φαίνεται – δεν βρήκε κανένα λάθος σε αυτό , το αντίθετο μάλιστα».

Αυτά τα διεθνή πρακτορεία, με επικεφαλής το AFP, διαθέτουν μεγάλο αριθμό μέσων ενημέρωσης που στοχεύουν το μουσουλμανικό κοινό μεταξύ των πελατών τους.

Πηγή: Le Figaro