Μπορεί η χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας να καθυστερεί, εν μέσω προσδοκιών ότι θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν ήδη την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται πηγές από την αμερικανική πλευρά, μεταξύ άλλων έχει συζητηθεί η εγκατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, με την εμπλοκή και των αραβικών κρατών.

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από τις εξελίξεις, μεταξύ των οποίων θα ήταν η επιτυχία σε μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg. Η στήριξη από τα αραβικά κράτη σε ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Οι ανησυχίες

Το Ισραήλ έχει πει επανειλημμένα ότι δεν έχει ως στόχο την κατοχή της Γάζας, αλλά έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι η συνέχιση της διακυβέρνησης από τη Χαμάς είναι απαράδεκτη μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία οι τρομοκράτες σκότωσαν 1.400 Ισραηλινούς και πήραν ομήρους 200 ανθρώπους.

Οι ΗΠΑ, σημειώνει το Bloomberg, ανησυχούν ότι το Ισραήλ δεν έχει σκεφτεί επαρκώς τι έρχεται μετά από μια χερσαία επίθεση. Ο μεγάλος φόβος είναι ότι μια επίθεση στη Γάζα χωρίς ξεκάθαρο στόχο πέρα από την εκδίωξη της Χαμάς θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύγκρουση σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι επίκεντρο αυτή τη στιγμή είναι η ένωση του κόσμου ενάντια στους τρομοκράτες και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό.

Η ανθρωπιστική κρίση

Τις δύο εβδομάδες από την επίθεση της Χαμάς, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να εξισορροπήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ με τις ανησυχίες για μια εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Τραγικές εικόνες στο νοσοκομείο Χαν Γιούνις στη Γάζα. REUTERS/Mohammed Salem

Ως μέρος των συνεχιζόμενων συνομιλιών, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να επιβραδύνουν τον χρόνο της εισβολής για να κερδίσουν χρόνο για όσους ήθελαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και για μυστικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η τρομοκρατική οργάνωση. Δύο πολίτες των ΗΠΑ – μια μητέρα και μια κόρη από το Ιλινόις – αφέθηκαν ελεύθερες την Παρασκευή.

Ναυτεμπορική