Weather Icon

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία ανέλαβε το PKK, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ANF που σχετίζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ANF, το χτύπημα στο υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας πραγματοποίησε το Τάγμα Αθανάτων, ενώ επισημαίνει ότι η επίθεση αυτοκτονίας έγινε την ημέρα της έναρξης των εργασιών του τουρκικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα μετά τη θερινή διακοπή.

Οι δράστες της επίθεσης είναι νεκροί, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Το χτύπημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε για διαμαρτυρία για τα βασανιστήρια κατά των Κούρδων σε φυλακές στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, για τη χρήση χημικών όπλων που απαγορεύονται από τους διεθνείς νόμους, καθώς και για τη λεηλασία και καταστροφή της φύσης του Κουρδιστάν.

Το δημοσίευμα του ANF κατονομάζει τους νεκρούς δράστες της επίθεσης. «Αυτή τη σπουδαία και ιστορική δράση πραγματοποίησαν οι σύντροφοί μας Ροχάτ Ζιλάν και Ερντάλ Σαχίν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση

 

Νεκροί οι δράστες, δύο τραυματίες αστυνομικοί

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά, ο οποίος διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και πως ο άλλος σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο κεφάλι».

Η ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων – βίντεο που καταγράφηκε από κάμερα επιτήρησης δείχνει ένα όχημα να προσεγγίζει αργά και να σταθμεύει μπροστά στην κύρια είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο επιβάτης που κάθεται μπροστά βγαίνει από το αυτοκίνητο και προχωρεί με το όπλο στο χέρι, πυροβολεί και ανατινάζεται μπροστά από το φυλάκιο του αστυνομικού στη σκοπιά.

Ένας δεύτερος άνδρας τρέχει με τη σειρά του αλλά εξαφανίζεται από την εικόνα προτού σκοτωθεί από την αστυνομία.

Ο Γερλικαγιά κάλεσε τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να μεταδίδουν εικόνες από την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά της η γενική εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα. Απαγόρευσε επίσης σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά δίκτυα, να μεταδίδουν εικόνες από τον τόπο της επίθεσης.

Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε.

 

Επίθεση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας κάνει να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αντίθετα, δεν έκανε καμία αναφορά στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία οι βουλευτές υποτίθεται πως θα επικυρώσουν στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως δεν θα «ανεχθεί νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

«Αν έχουν την πρόθεση να βάλουν τέλος στη διαδικασία ένταξης που δεν υφίσταται παρά μόνο στα χαρτιά, είναι δική τους απόφαση», είπε.

Η οργή του προέδρου της γειτονικής χώρας απορρέει από μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο επέκρινε την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα επειδή καταδίκασε έναν άνδρα για τρομοκρατία, με μοναδική βάση το ότι χρησιμοποίησε την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων ByLock.

Την επίθεση στην Τουρκία καταδίκασε το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», προσθέτει.\

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube