Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το Κρεμλίνο «βλέπει» κόπωση των ΗΠΑ από τη σύγκρουση στην Ουκρανία – Τι λέει για τη νίκη Φίτσο

Δημοσιεύτηκε στις

Russia’s Kremlin spokesman Dmitry Peskov attends a meeting of Russia’s President Vladimir Putin with North Korea’s leader Kim Jong Un at the Vostochny Сosmodrome in the far eastern Amur region, Russia, September 13, 2023. Sputnik/Artem Geodakyan/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

Το Κρεμλίνο προέβλεψε ότι η «κόπωση από τη σύγκρουση» θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Σλοβακία μετά την εκλογική νίκη του κόμματος υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Φίτσο έχει υποσχεθεί να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων από τη Σλοβακία στο Κίεβο.

«Παράλογος» ο ισχυρισμός ότι είναι φιλορώσος

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι ο Φίτσο δεν έχει συμφωνήσει με άλλα κόμματα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τόνισε ότι είναι γελοίο το ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Φίτσο, οι οποίοι θέτουν τις ανάγκες της χώρας τους πάνω από όλα, χαρακτηρίζονται φιλορώσοι.

«Αυτό είναι παράλογο. Φυσικά, θα θέλαμε να δούμε πιο έμπειρους και πιο νηφάλιους πολιτικούς. Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ «θα κουραστούν από τη σύγκρουση»
Ο Φίτσο θα έχει μία πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση στη Σλοβακία, αφού διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας ζήτησε να μη σταλεί στην Ουκρανία «ούτε ένας γύρος» πυρομαχικά από τα αποθέματα της Σλοβακίας.

Είπε, ωστόσο, ότι υποστηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια για το Κίεβο και τη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο έχει θωρακίσει τη Ρωσία για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία, με μεγάλες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες και στην παραγωγή, και είναι πρόθυμο να εκμεταλλευτεί κάθε ένδειξη ότι οι δυτικές χώρες μπορεί να αμφιταλαντευτούν στην υποστήριξή τους προς το Κίεβο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με νομοσχέδιο για τη διακοπή της χρηματοδότησης από το αμερικανικό Κογκρέσο που παραλείπει την υποστήριξη της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εμπλέκεται στη σύγκρουση. Προέβλεψε ωστόσο ότι η «κόπωση από τη σύγκρουση» θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

30 Τάσους να είχε η Κύπρος

Τί έκανε ο Ισαάκ όταν υπηρετούσε 18 χρονών σε φυλάκιο μονάδας Πεζικού στη Δερύνεια.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

“Το 1990, ο 18χρονος Τάσος Ισαάκ από το Παραλίμνι υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία σε φυλάκιο μονάδας Πεζικού στη Δερύνεια.

Ενώ έκανε σκοπιά, οι κατοχικοί στρατιώτες από το απέναντι φυλάκιο άρχισαν να τον βρίζουν και να τον πειράζουν κάνοντας αισχρές χειρονομίες. Ο Τάσος δεν είπε τίποτε σε κανέναν. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας αποφάσισε να μπει στην τουρκοκρατούμενη ζώνη, ημίγυμνος έχοντας μαζί του ένα μαχαίρι και να αφαιρέσει την τουρκική σημαία από το κατοχικό φυλάκιο. Το επόμενο πρωί έκαψε την τουρκική σημαία, γιουχαϊζοντας προς την κατεχόμενη πλευρά.

Το περιστατικό προκάλεσε πρόβλημα στα Ηνωμένα Έθνη και ο διοικητής του οργισμένος ανέφερε πως θα τον στείλει στρατοδικείο. «Εσύ δεν θα με στείλεις γιατί είσαι Κρητικός», του απάντησε ο νεαρός στρατιώτης και ο διοικητής στρεφόμενος προς άλλους αξιωματικούς είπε: «αν είχα χίλιους σαν και δαύτον. Τέτοιους άντρες θέλω. Είσαι δυνατός και παλικάρι, 30 Τάσους να είχε η Κύπρος, δεν θα τολμούσε να πατήσει ούτε ένας Τούρκος σε τούτο το νησί»….

Μνήμες ΕΟΚΑ

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Ποιες χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη

Μεταξύ των 32 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, 14 έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Αυστραλία είναι η πιο πρόσφατη χώρα που δήλωσε έτοιμη να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Η πλειονότητα των χωρών-μελών του ΟΗΕ — 147 από τις 193 — αναγνωρίζουν ήδη το παλαιστινιακό κράτος, το οποίο έχει σήμερα καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Από τα τέλη Ιουλίου, τέσσερις ακόμη χώρες — όλες στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ — ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν σε αυτές.

Πρώτη η Γαλλία δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο και, τις επόμενες ημέρες, η Βρετανία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι είναι επίσης έτοιμοι να πράξουν το ίδιο. Η πιο πρόσφατη είναι η Αυστραλία, της οποίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναγνώριση στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα.

Η Βρετανία δήλωσε ότι θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση εάν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Γάζα μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Καναδάς συνέδεσε την τελική απόφαση με πολιτικές αλλαγές στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανακοινώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη βαθιά δυσαρέσκεια για τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από την πλευρά του Ισραήλ, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων και έχει αφήσει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες ακραίας στέρησης και πείνας.

Πέρυσι, αρκετά ακόμη ευρωπαϊκά κράτη — μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία — προχώρησαν σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Μεταξύ των 32 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, 14 έχουν ήδη αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Τουρκία;

Τί αναφέρει στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

 Δεν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, ο ισχυρός σεισμός 6,1 ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία και έγινε αισθητός στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τον  καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το ρήγμα αυτό δεν εντάσσεται στη στενή ζώνη των ρηγμάτων της Ανατολίας, που επηρεάζουν την Ελλάδα.

Είναι σε μία μικρή τεκτονική δομή, ανέφερε αρχικά, συμπληρώνοντας πως τέτοιου είδους ρήγματα υπάρχουν διάσπαρτα στην Τουρκία και δίνουν αντίστοιχους σεισμούς.

Παράλληλα, δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις μεγάλες πόλεις, όπως Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, δεδομένου ότι το ρήγμα είναι σε μία βορειοδυτική κατεύθυνση και δεν είναι προς τα βορειοανατολικά ή νοτιοδυτικά έτσι ώστε να υπάρχουν τα φαινόμενα κατευθυντικότητας και να επηρεάσουν τις πόλεις της Σμύρνης και της Κων/πολης.

Δεν αποκλείεται συνέχεια σε παρακείμενα ρήγματα

«Θεωρώ ότι είναι ένας σεισμός που έχει επιφέρει κάποιες σημαντικές βλάβες στην περιοχή και τα κτήριά της, γιατί τα εν λόγω κτήρια έχουν αυξημένη τρωτότητα. Δεν αποκλείεται η συνέχεια αυτού του σεισμού σε παρακείμενα ρήγματα, που χαρακτηρίζουν όλη την περιοχή με διεύθυνση βορειοανατολική ή νοτιοδυτική» κατέληξε.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Αριστοτέλης Γκούμας, Χιμάρα! Όταν το να μιλάς την ελληνική γλώσσα, είναι έγκλημα που σου αφαιρεί τη ζωή

Το έγκλημα το οποίο δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ2 ώρες πριν

Yedioth Ahronoth: Ο Παλαιστίνιος επιχειρηματίας Σαμίρ Χουλίλε συζητείται για κυβερνήτης της Γάζας μετά τον πόλεμο! Είναι αποδεκτός από ΗΠΑ-Ισραήλ

Ζει στη Ραμάλα, είναι γνωστός οικονομολόγος και πολιτικό-οικονομικό στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, με θητεία σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Διεθνή3 ώρες πριν

Έκθεση της υπηρεσίας COGAT του Ισραηλινού Στρατού για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Δεν «υπάρχουν ενδείξεις γενικευμένου υποσιτισμού»

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, υπό την διοίκηση της Χαμάς, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από...

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ3 ώρες πριν

Σάλος με ανάρτηση Ελληνικής πρεσβείας στο Λουξεμβούργο υπέρ Παλαιστίνης! Τί απαντά το ΥΠΕΞ

Το περιεχόμενο της ανάρτησης της πρεσβείας στήριζε κινητοποιήσεις κατά του Ισραήλ και υιοθετούσε συνθήματα φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων.

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Η διαπραγματευτική σκακιέρα ΗΠΑ – Ρωσίας – Ουκρανίας στην Αλάσκα! Έρχεται Μινσκ 3 ή Γιάλτα 2;

Η 15η Αυγούστου μπορεί να αποδειχθεί ιστορική ή απλώς ένα σύντομο επεισόδιο στο μακρύ δράμα της ουκρανικής κρίσης.

Δημοφιλή