Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος , Παλαιστίνη 10 Οκτωβρίου 2023

“Το Ισραήλ έτοιμο για πολύμηνη χερσαία εκστρατεία” – Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν – Η Χεζμπολάχ εξαπολύει ρουκέτες

“Το Ισραήλ έτοιμο για πολύμηνη χερσαία εκστρατεία” – Η Χαμάς βομβαρδίζει την Ασκελόν – Η Χεζμπολάχ εξαπολύει ρουκέτες

Στόχος του Ισραήλ ο πλήρης έλεγχος της Γάζας

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια πολύμηνη χερσαία εκστρατεία στη Γάζα, λέει ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος στους Times of Israel, επισημαίνοντας ότι αυτό το μήνυμα έχει περάσει από την Ιερουσαλήμ στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος λέει ότι το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προσπάθειες του Καΐρου να μεσολαβήσει για οποιοδήποτε είδος αποκλιμάκωσης, δείχνοντας ότι θέλει να επιφέρει ένα νοκ-άουτ χτύπημα στη Χαμάς προτού σκεφτεί έστω να συζητήσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Ανεξέλεγκτη τείνει να καταστεί η κατάσταση στο Ισραήλ, καθώς στον απόηχο της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον αμάχων, τους οποίους σκότωσε ή απήγαγε, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο και άρχισε να εκκαθαρίζει περιοχές που κατέλαβαν οι ισλαμιστές μαχητές και να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ αναφέρει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς είχε απευθύνει τελεσίγραφο προς τους αμάχους της Ασκελόν να την εγκαταλείψουν, διότι θα ξεκινούσε βομβαρδισμός. “Η προειδοποίηση εκδίδεται σε απάντηση για το έγκλημα του εχθρού να οδηγήσει τους ανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα. “Έχετε προειδοποιηθεί”, κατέληξε.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου, στις 17:00, η Χαμάς επιτέθηκε εναντίον της πόλης, όμως οι ισραηλινή αεράμυνα εξουδετέρωσε την πρώτη επίθεση.

Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική επίθεση. Η Χαμάς επί αρκετή ώρα εξαπολύει βομβαρδισμούς κατά κύματα, με το κάθε κύμα να απέχει από το προηγούμενο κατά 3-4 λεπτά.

Όπως έχουν τα δεδομένα μέχρι τώρα, το Iron Dome του Ισραήλ έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τις περισσότερες επιθέσεις. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη αυτή.

Σειρήνες ηχούν εκεί και σε γειτονικές περιοχές.

Το Ιατρικό Κέντρο Ichilov στο Τελ Αβίβ ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του, ένα από τα τμήματα του θα μεταφερθεί στο υπόγειο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης. Ο πρώτος θάλαμος που θα μετακινηθεί θα είναι μια πτέρυγα παθολογικής. Θα μεταφερθεί υπογείως στο γκαράζ του κτιρίου Sammy Ofer. Οι ασθενείς θα αρχίσουν να μετακινούνται στις 9 το πρωί της Τετάρτης.

Σε πάνω από 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών και αλλοδαπών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς από το Σάββατο, ανέφερε σήμερα η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 130 άνθρωποι, Ισραηλινοί και αλλοδαποί, βρίσκονται ως όμηροι στα χέρια της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έχουν περισυλλεγεί εντός του ισραηλινού εδάφους τα πτώματα 1.500 ισλαμιστών ενόπλων της Χαμάς, που είχαν εισβάλει σε διάφορες φάσεις από το Σάββατο τα ξημερώματα στη χώρα και εξουδετερώθηκαν σταδιακά από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 4.250 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού αποκλεισμένου θύλακα.

Συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών με τρομοκράτες στα νότια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούονται με Παλαιστίνιους τρομοκράτες κοντά στη νότια πόλη Σντερότ και στο κοντινό κιμπούτς Μεφαλσίμ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Πυροβολισμοί ακούγονται στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης. Ο στρατός δεν έχει δώσει καμία πληροφορία για το περιστατικό.

Ο δήμος Σντερότ διατάσσει τους κατοίκους να παραμένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους μέχρι νεοτέρας: “Λόγω του φόβου ενός περιστατικού ασφαλείας, πρέπει να κλειδωθείτε αμέσως στα σπίτια σας!” αναφέρει η πόλη σε ανακοίνωσή της.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πιστεύουν ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι ένοπλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου.

Βομβαρδισμοί κατά Γάζας

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συνοικίας της Γάζας, με στόχο περισσότερες από 100 τοποθεσίες. O IDF λέει ότι η γειτονιά, που ονομάστηκε από τον στρατό al-Furqan από ένα τζαμί στην περιοχή, είναι μια “φωλιά τρoμοκρατίας” που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιδρομές, προσθέτει το IDF. Ξεχωριστά, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι χτύπησε μια υπόγεια σήραγγα για λαθρεμπόριο όπλων και εξοπλισμού στην περιοχή Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Νεκρά δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

Νεκρά είναι δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, όπως μετέδωσε νωρίτερα λιβανικό δίκτυο Al-Mayadeen και επιβεβαίωσε αξιωματούχος της οργάνωσης.

Πρόκειται για τους Jawad Abu Shammala και Zakaria Abu Maamar.

Ο πρώτος ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. 

Εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι “στο πλαίσιο του ρόλου του, διαχειριζόταν τα κεφάλαια της οργάνωσης και κατεύθυνε πόρους στη χρηματοδότηση και διεύθυνση τρομοκρατικών επιθέσεων εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας”, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. 

Οι δύο ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τόνισε ο αξιωματούχος της Χαμάς στο πρακτορείο Reuters.

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο – Απάντηση Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ κατά τις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης.

Το IDF αναφέρει ότι τέσσερα βλήματα αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ενώ τα υπόλοιπα προσγειώθηκαν σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Μια πηγή ασφαλείας είπε ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή είπε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι απαντούσε με πυρά πυροβολικού σε εκτοξεύσεις που προέρχονταν από λιβανικό έδαφος. Ανέφερε ότι περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι τέσσερις αναχαιτίστηκαν και οι 10 έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

Αξιωματούχοι στην κοινότητα Μετούλα, στο βόρειο Ισραήλ, προέτρεψαν τους κατοίκους να φύγουν, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο εάν η Χεζμπολάχ εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ. “Υπό το πρίσμα μιας εκτίμησης της κατάστασης και της πιθανότητας κλιμάκωσης εδώ, σας παρακαλούμε να φύγετε”, αναφέρει η ομάδα ασφαλείας της πόλης σε ένα μήνυμα. Λέει ότι όσοι δεν μπορούν να εκκενώσουν με ίδια μέσα ή δεν μπορούν να κανονίσουν εναλλακτικό κατάλυμα θα λάβουν βοήθεια για να το κάνουν.

Σοροί κατοίκων και μαχητών στο ρημαγμένο ισραηλινό κιμπούτς Κφαρ Αζά

Πτώματα Ισραηλινών κατοίκων και μαχητών της Χαμάς κείτονταν στο έδαφος στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, ανάμεσα σε καμένα σπίτια, διαλυμένα έπιπλα και πυρπολημένα αυτοκίνητα, καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να περισυλλέξουν τους νεκρούς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άμυνας (IDF) έδωσαν σήμερα πρόσβαση σε εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης στην περιοχή, μια από τις χειρότερο πληγείσες όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η δυσοσμία από τα πτώματα ήταν χαρακτηριστική ενώ οι δημοσιογράφοι περιδιάβαιναν τους δρόμους του κιμπούτς.

“Βλέπετε τα μωρά, τις μητέρες, τους πατεράδες, στις κρεβατοκάμαρές τους, στα δωμάτια προστασίας, και πώς ο τρομοκράτης τους σκοτώνει. Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι μακελειό, είναι τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε ο Ισραηλινός υποστράτηγος Ιτάι Βερούβ.

“Είναι κάτι που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είναι κάτι που φανταζόμασταν από τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας στο πογκρόμ στην Ευρώπη και αλλού. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στη σύγχρονη ιστορία”.

Έξω από ένα από τα μικρά σπίτια του κιμπούτς, το πτώμα ενός κατοίκου ήταν καλυμμένο με ένα μωβ σεντόνι και εξείχαν στα γυμνά του πόδια. Γύρω του βρίσκονταν διασκορπισμένα πράγματα από σπίτι του. Σε άλλα σημεία, τα πτώματα ενόπλων κείτονταν μπρούμυτα στο έδαφος. Μια κατεστραμμένη πύλη στην περίμετρο του κιμπούτς μαρτυρεί το σημείο εισόδου των ενόπλων.

Οι μαχητές προκάλεσαν μακελειό, σκοτώνοντας εκατοντάδες Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ως ομήρους σε περιοχές όπως το Κφαρ Αζά, κοντά στη Σντερότ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να περισυλλέξουν τους νεκρούς, κάτι που δεν είχαν καταφέρει έως τώρα καθώς ακόμα μάχονταν εναντίον ενόπλων και προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις παγίδες τους.

Ένας στρατιώτης φώναξε: “Πείτε στον κόσμο τι είδατε εδώ”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube