Weather Icon

Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε το Pegasus για να κατασκοπεύει Αρμένιους αξιωματούχους

Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε το Pegasus για να κατασκοπεύει Αρμένιους αξιωματούχους

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε ένα νέο ψήφισμα με το οποίο καλεί το Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων χωρών, να ενημερώσει την PACE και την Επιτροπή της Βενετίας για τη χρήση του Pegasus και παρόμοιων κατασκοπευτικών προγραμμάτων εντός τριών μηνών.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης χρησιμοποιήσει το Pegasus, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Αρμενία.

“Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης χρησιμοποιήσει το Pegasus, μεταξύ άλλων εναντίον δημοσιογράφων, ιδιοκτητών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και ακτιβιστών της πολιτικής κοινωνίας. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης τη χρήση του σε σχέση με τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν εναντίον 12 ατόμων που εργάζονταν στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένου ενός Αρμένιου κυβερνητικού αξιωματούχου, σε κάτι που φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα διακρατικής στοχευμένης παρακολούθησης”, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Συνέλευση πιστεύει ότι οι εθνικές ανακριτικές αρχές και τα δικαστήρια των κρατών μελών που κατηγορούνται για κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού πρέπει να διερευνήσουν πλήρως και να καθορίσουν εάν η χρήση του Pegasus και παρόμοιου κατασκοπευτικού λογισμικού είναι νόμιμη σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και αν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

Στο ψήφισμά της, η Συνέλευση έστειλε προειδοποιήσεις σε διάφορες χώρες. Το ψήφισμα της Συνέλευσης υποχρεώνει το Αζερμπαϊτζάν να ενημερώσει την PACE και την Επιτροπή της Βενετίας εντός τριών μηνών σχετικά με τη χρήση του Pegasus και παρόμοιου κατασκοπευτικού λογισμικού, να διεξάγει αποτελεσματικές, ανεξάρτητες και άμεσες έρευνες σε όλες τις επιβεβαιωμένες και ύποπτες περιπτώσεις κατάχρησης κατασκοπευτικού λογισμικού και να παράσχει επαρκή αποζημίωση στα θύματα.

Η Συνέλευση καλεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν να μην αρνείται την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του spyware στα θιγόμενα πρόσωπα και να εφαρμόζει τα κατάλληλα ποινικά ή διοικητικά μέτρα σε περιπτώσεις κατάχρησης.

Η Συνέλευση ζήτησε από την Επιτροπή της Βενετίας να αξιολογήσει το νομοθετικό πλαίσιο και τις πρακτικές στοχευμένης παρακολούθησης σε όλα τα κράτη μέλη, πρώτα στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια στη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τις Ολλανδία και άλλα κράτη μέλη, για να εκτιμήσει αν περιέχουν επαρκή και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία από κάθε πιθανή κατάχρηση spyware, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

91 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 16 κατά και 4 απείχαν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube