Weather Icon

Τι σημαίνει η πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν για την “αξιοποίηση” των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου;

Τι σημαίνει η πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν για την “αξιοποίηση” των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου;

Πρόταση βόμβα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τις ενεργειακές πηγές της Μεσογείου

Ανδρέας Πιμπίσιης

Πρόταση με την οποία θέλει ουσιαστικά να παρακάμψει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας έριξε στο τραπέζι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Εισηγείται μια ανάλογη συμφωνία με εκείνη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου

Η πρόταση Φιντάν ουσιαστικά στοχεύει σε εξίσωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα ανύπαρκτα δικαιώματα της αποσχιστικής οντότητας. Στην περίπτωση Ισραήλ και Λιβάνου, πρόκειται για δύο διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη τα οποία διαφωνούν για τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Η κίνηση του Τούρκου ΥΠΕΞ να ρίξει το τραπέζι τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια εκμετάλλευσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

«Η αναμονή για μια τελική λύση στο νησί (σ.σ. Κύπρος) που θα ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση για την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά από συνάντησή του με τον αποκαλούμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους.

Ο Φιντάν προσέθεσε, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την κυπριακά κοιτάσματα, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet. Όπως ανέφερε, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος.

«Εντάξει, το αδιέξοδο μεταξύ μας είναι ακόμα εδώ. Αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα που και οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους και προσέθεσε ότι «οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κορυφή αυτών. Στη συνέχεια, υπάρχουν θέματα όπως η ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η εκκαθάριση ναρκών».

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θέλησε να συνεργαστεί στο θέμα, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα ζητήματα από τα οποία οι άνθρωποι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινή τους ζωή και περιμένουν μια λύση. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν ποτέ πρόθυμη να συνεργαστεί σε αυτό το θέμα. Ως Τουρκία, η άποψή μας είναι παράλληλη με την ‘ΤΔΒΚ’. Είναι δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού που και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση» στο Κυπριακό, όπως είπε.

Και προσέθεσε πως «υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα στον κόσμο, που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα» και αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως «η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι ένα παράδειγμα. Γιατί να μην υπάρξει παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον Οκτώβρη του 2022 Ισραήλ και Λίβανος είχαν προχωρήσει μια, ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Την συμφωνία-ορόσημο για τα σύνορά τους υπέγραψαν οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναζήτηση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε διεθνείς εταιρείες να αρχίσουν την έρευνα για φυσικό αέριο σε προηγουμένως αμφισβητούμενα ύδατα, οδηγώντας ενδεχομένως σε περισσότερες εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Ο Λίβανος και το Ισραήλ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και τεχνικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο. Αν και η συμφωνία είναι απίθανο να προαναγγείλει σημαντικά στενότερες πολιτικές σχέσεις, είναι μια ώθηση για τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν εδώ και χρόνια τις δύο πλευρές να διευθετήσουν ένα θαλάσσιο σύνορο. Η διαμάχη καθυστέρησε τις εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο και κλιμάκωσε τις εντάσεις.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube