Το «πράσινο φως» έδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προκειμένου να περάσουν είκοσι φορτηγά να περάσουν το σημείο διέλευσης της Ράφα προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς, αλλά δεν δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο.

Μετά από ώρες συνομιλιών με τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο, ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει το άνοιγμα της διάβασης Ράφα Αιγύπτου-Γάζας για παραδόσεις τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών που χρειάζονται απελπιστικά, υπό τον όρο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα καταλήξει στη Χαμάς για δική της χρήση.

Μιλώντας έπειτα σε δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Τα πρώτα είκοσι φορτηγά θα είναι μια δοκιμή του συστήματος διανομής βοήθειας χωρίς να επιτρέπεται στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να επωφεληθεί, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.

Τα είκοσι φορτηγά είναι μια «πρώτη δόση», ανέφερε προσθέτοντας ότι «150 περίπου» φορτηγά περιμένουν συνολικά για να περάσουν. Το αν θα επιτραπεί σε αυτούς να περάσουν ή όχι θα εξαρτηθεί από το «πώς θα πάει».

Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας αναμένεται μέχρι την Παρασκευή, είπε ο Μπάιντεν, επικαλούμενος τις επισκευές που χρειάζεται να γίνουν στο οδικό δίκτυο προκειμένου να περάσουν τα φορτηγά. «Θα μπαλώσουν το δρόμο, πρέπει να γεμίσουν λακκούβες για να περάσουν αυτά τα φορτηγά. Και αυτό θα συμβεί – αναμένουν ότι θα χρειαστούν περίπου οκτώ ώρες αύριο [Πέμπτη]. Επομένως, μπορεί να μην υπάρξει τίποτα μέχρι. .. μάλλον μέχρι την Παρασκευή», είπε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωσε η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος επβεβαίωσε την δήλωση Μπάιντεν ανακοινώνοντας τη «βιώσιμη» διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, καθώς εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας περιμένουν στις πύλες του θύλακα.

«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν για τη βιώσιμη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του τερματικού σταθμού της Ράφα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Άχμεντ Φάχμι, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ναυτεμπορική