Weather Icon

Θράσος Ευτυχίδης: Ένας φαύλος κύκλος που ανακυκλώνεται από τη συντήρηση του πολέμου

Θράσος Ευτυχίδης: Ένας φαύλος κύκλος που ανακυκλώνεται από τη συντήρηση του πολέμου

Θράσος Ευτυχίδης: Υποχώρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω πολέμου! Τα απόνερα των πολεμικών συγκρούσεων. Πληθωρισμός, ανεργεία, υψηλές τιμές ενέργειας. Ένας φαύλος κύκλος που ανακυκλώνεται από τη συντήρηση του πολέμου

Ο διεθνολόγος- οικονομολόγος Θρασύβουλος Ευτυχίδης, αναλύει το πώς σε ένα βαθιά αλληλοεξαρτώμενο κόσμο με την πολυπολικότητα του και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συναρτώνται από τα ενεργειακά και οικονομικά παγκόσμια πεδία. Εξηγεί τις συνέπειες από την ενδεχόμενη διεύρυνση της σύγκρουσης εκτός από το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, τον ρόλο των μεγάλων παικτών ισχύος και τις παγκόσμιες τάσεις στην οικονομία και τους δρόμους του εμπορίου και της ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι λόγοι διεύρυνσης της σύγκρουσης είναι ταυτόχρονα και λόγοι αποτροπής της.

Καταθέτει την γεωπολιτική του οπτική , σημειώνοντας ότι επί 75 χρόνια η μη επίλυση του Παλαιστινιακού , είναι η διαρκής μήτρα των αιματηρών συγκρούσεων, που χωρίς πολιτική διευθέτηση δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ. Εξηγεί πως δεν ισχύουν δυστυχώς ενιαία οι κανόνες του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπιστικού δικαίου, γιατί το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα ενός κράτους είναι θολό στις μέρες μας και αλά κάρτ , ενώ εκτιμά ότι η επέκταση της σύγκρουσης με την εμπλοκή και άλλων παικτών μικρών, μεσαίων και ισχυρών, δεν εξυπηρετεί στη ουσία κανέναν.

Ο κ. Ευτυχίδης , σχολιάζει ακόμη την στάση και τον ρόλο της Τουρκίας, αλλά και το τι κάνει και τι δεν κάνει η Ελλάδα, γεωστρατηγικά στην περιοχή. Αίσθηση προκαλούν και τα όσα λέει για την Λωρίδα της Γάζας, στην οποία βρέθηκε σε μια άλλη περίοδο κρίσης και αποκλεισμού της, για το ρόλο των Παλαιστινίων αλλά και την δική τους οπτική για την Χαμάς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube