Σε περιόδους κρίσεως όπως είναι η παρούσα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς οι συναντήσεις σε κάθε επίπεδο έχουν την ξεχωριστή τους σημασία. Η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος με  τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Παλαιστινίων, Μαϊέντ Φαράι, αξιολογείται ιδιαίτερα σημαντική σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία να συμβάλει προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Κατά την επίσκεψη του στη Ραμάλα, ο Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μαλκί και με τον επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS-General Intelligence Service) Μαϊέντ Φαράι. Ο ΥΠΕΞ Κόμπος παρουσίασε την πρόταση της Λευκωσίας όσον αφορά την κρίση, εξήγησε τη λογική πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση. Ο Κ. Κόμπος συνάντησε «θερμή ανταπόκριση» από τους συνομιλητές του για την κυπριακή πρόταση.

Στις δύο συναντήσεις συζητήθηκαν  η ανάγκη αποκλιμάκωσης, δημιουργίας συνθηκών διαλόγου για ουσιαστική επίλυση του Μεσανατολικού και γενικά όλες οι πτυχές της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από παλαιστινιακής πλευράς εκτιμήθηκε δεόντως η πραγματοποίηση της επίσκεψης. Μια επίσκεψη που ήρθε λίγα 24ωρα μετά την σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία η Κύπρος, όπως και η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ τήρησε αποχή στο σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε, κατά πλειοψηφία, και με το οποίο υποστηριζόταν η «ανθρωπιστική εκεχειρία».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Ραμάλα «υπό το φως των ανησυχητικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και συζήτησε την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο». Επίσης αναφέρεται ότι ο κ. Κόμπος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Μαλκί και άλλους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής, με τους οποίους συζήτησε την ανάγκη αποφυγής περιφερειακής επιδείνωσης της κρίσης, καθώς και τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε στη συζήτηση η πρωτοβουλία για δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμου θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα. Ανακοινώθηκε, επίσης, σημαντική οικονομική συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Παλαιστίνιους και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε εκ νέου τη σταθερή θέση αρχών της Κύπρου για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή για λύση δύο κρατών, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΥΠΕΞ Κόμπος είχε βρεθεί την Κυριακή στο Αμμάν όπου συνάντησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Αϊμάν Αλ Σαφάντι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Φιλελεύθερος