Weather Icon
Διάστημα , Ινδία 3 Οκτωβρίου 2023

Σημαντικό ορόσημο για την αποστολή Aditya-L1! Έξω από τη σφαίρα επιρροής της Γης το διαστημόπλοιο

Σημαντικό ορόσημο για την αποστολή Aditya-L1! Έξω από τη σφαίρα επιρροής της Γης το διαστημόπλοιο

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας, ο ISRO, αποδεικνύει το τελευταίο διάστημα πως η χώρα ανήκει στους “μεγάλους παίκτες” της διαστημικής εξερεύνησης. Μία εβδομάδα λοιπόν μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση στο νότιο πόλο της Σελήνης με το Chadrayaan-3, η Ινδία εκτόξευσε επιτυχώς την αποστολή Aditya-L1, την πρώτη της χώρας η οποία θα μελετήσει τον Ήλιο.

Το Aditya-L1 πήρε την ονομασία του από την ινδική λέξη ήλιος και θα ταξιδέψει 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, για να φτάσει στο σημείο Lagrange 1, ένα σχετικά σταθερό βαρυτικό σημείο ανάμεσα από τη Γη και τον Ήλιο, το οποίο θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου για το σκάφος όσο ακολουθεί την τροχιά του.

Ποιες είναι οι εξελίξεις από το θέμα; Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το διαστημικό σκάφος Aditya-L1 ταξίδεψε πέρα ​​από μια απόσταση 920.000 χιλιομέτρων από τη Γη, ξεφεύγοντας με επιτυχία από τη σφαίρα επιρροής της Γης. Πλοηγεί τώρα την πορεία του προς το Σημείο 1 Lagrange Ήλιου-Γης (L1).

Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την αποστολή Aditya-L1 και για τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO). Είναι η δεύτερη διαδοχική φορά που η ISRO θα μπορούσε να στείλει ένα διαστημόπλοιο έξω από τη σφαίρα επιρροής της Γης, η πρώτη φορά ήταν η αποστολή Mars Orbiter.

Η αποστολή Aditya L1 έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στο διάστημα στο Lagrange Point 1. Το διαστημόπλοιο απογειώθηκε από την Ινδία στις 2 Σεπτεμβρίου.

Τα σημεία Lagrange είναι διακριτά σημεία στο διάστημα όπου οι βαρυτικές δυνάμεις δύο τεράστιων οντοτήτων εξισορροπούν την κεντρομόλο δύναμη που βιώνει μια μικρότερη. Ως αποτέλεσμα, είναι ιδανικά για διαστημόπλοια, καθώς απαιτούν λίγα καύσιμα για διορθώσεις τροχιάς.

Το Aditya-L1 θα βρίσκεται σε μια «τροχία Halo» γύρω από το σημείο L1 Ήλιου-Γης, περίπου 150.000 km μακριά από τη Γη.

Αυτές οι τροχιές είναι τρισδιάστατες και περιοδικές και παρέχουν κίνηση εκτός επιπέδου σε σχέση με τα πρωτεύοντα σώματα. Το μέγεθος της τροχιάς σημαίνει ότι μπορεί να φαίνεται συνεχώς από τη Γη, σχηματίζοντας ένα φωτοστέφανο γύρω από το σημείο Lagrange.

Το διαστημικό σκάφος στο σημείο Sun-Earth L1 παρέχει κρίσιμες έγκαιρες προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στο διάστημα, βοηθώντας στην προστασία τόσο των διαστημικών στοιχείων που βρίσκονται σε τροχιά όσο και της επίγειας υποδομής.

Παρά τη χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού στο σημείο L1 και τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαστημικών σκαφών, η ISRO σκοπεύει να διεξάγει περιοδικές εκτιμήσεις κοντινής προσέγγισης για το Aditya L1.

Το Aditya L1 έχει προγραμματιστεί να φτάσει στις 6 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube