Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα για πρώτη φορά ότι η Μόσχα δοκίμασε με επιτυχία τον Burevestnik, έναν πυρηνοκίνητο και ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές πύραυλο κρουζ, με δυνητικό βεληνεκές πολλών χιλιάδων μιλίων.

Είπε επίσης στη ετήσια συγκέντρωση αναλυτών και δημοσιογράφων ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το διηπειρωτικό πυραυλικό σύστημα Sarmat, ένα άλλο βασικό στοιχείο της νέας γενιάς πυρηνικών όπλων της.

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στον κόσμο την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας.

Αν μια τέτοια επίθεση γινόταν αντιληπτή, είπε, «ένας τέτοιος αριθμός πυραύλων μας – εκατοντάδες – θα εμφανιζόταν στον αέρα, ώστε ούτε ένας εχθρός δεν θα είχε πιθανότητες επιβίωσης».

Η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή που να περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη από το 1990, αλλά ο Πούτιν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τέτοιες δοκιμές.

Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές, ενώ η Ρωσία την έχει υπογράψει και επικυρώσει. Θα ήταν θεωρητικά δυνατό η Δούμα, το κοινοβούλιο της Ρωσίας, να ανακαλέσει την επικύρωσή της, είπε.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή και από τις δύο χώρες θα ήταν βαθιά αποσταθεροποιητική σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Τον Φεβρουάριο, ο Πούτιν ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη New START που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά.

Όμως δεν υπάρχει ανάγκη, είπε ο Πούτιν, η Ρωσία να ξαναγράψει το δόγμα της για την πραγματική χρήση των πυρηνικών όπλων, το οποίο λέει ότι μπορεί να τα εκτοξεύσει είτε ως απάντηση σε πυρηνικό πλήγμα εναντίον της είτε σε περίπτωση απειλής της ύπαρξης του κράτους.

«Νομίζω ότι κανένας άνθρωπος με σώας τας φρένας και καθαρή μνήμη δεν θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας», σημείωσε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση του Ρώσου αναλυτή Σεργκέι Καραγκάνοφ.

«Το ΣΑ του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στον ΟΗΕ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν με συναίνεση. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, ειδικότερα, αξίζουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Αναφερόμενος στις απώλειες των Ουκρανών, εκτίμησε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 Ουκρανοί στρατιώτες από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου, και πως το Κίεβο έχασε επίσης 557 άρματα μάχης και 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων οδών εφοδιασμού με την Κίνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη αποκλείει τη Ρωσία με ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα, και πως οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την Ουκρανία έβλαψαν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ασίας έγιναν πιο ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Πούτιν είπε ότι η Αρμενία δεν άκουσε τις προτάσεις της Ρωσίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ δήλωσε επίσης ότι η πολιτικοποίηση της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20) είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η καταστροφή της. Επαίνεσε την Ινδία, για τη μεσολάβηση της στην διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ιαπωνία σχετικά με την άρση των κυρώσεων, αλλά ότι το Τόκιο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για να συμβεί αυτό.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία ήταν πάντα κατά της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, επειδή απειλεί την ασφάλεια της. Είπε επίσης πως αν σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να υπάρξει και μετά από μία εβδομάδα όλα θα έχουν τελειώσει.

Μιλώντας για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την ένταξη της στην ΕΕ , λέγοντας ειρωνικά ότι αν είναι έτοιμοι να δεχθούν μια τέτοια οικονομία ας το κάνουν.

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική