Οι χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων: επέστρεψε στις απειλές για τα πυρηνικά, κατηγόρησε την Δύση ότι είναι εκτός πραγματικότητας, υπονόησε ότι η πτώση του αεροσκάφους που σκότωσε τον ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν προκλήθηκε από χειροβομβίδα στο εσωτερικό του σκάφους και έκρινε «αναπόφευκτη» την ανακατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ» από το Αζερμπαϊτζάν.

Αναφέρθηκε όμως και σε κάτι άλλο, στο χρονικό διάστημα που πιστεύει πως η Ουκρανιά θα μπορούσε να επιβιώσει στις συγκρούσεις ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις, χωρίς τη δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Η εκτίμησή του; «Μια εβδομάδα», όπως αποκάλυψε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εισβολή της στην Ουκρανία η Μόσχα φάνηκε να επενδύει στο σενάριο ενός πολέμου-αστραπή, στηριζόμενη στην εκτίμηση ότι θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για να κλείσει η υπόθεση, κάτι που διαψεύστηκε από τα γεγονότα καταλήγοντας σε μια σύγκρουση διαρκείας που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Τα σχόλια του Πούτιν σχετικά με τη δυτική χρηματοδότηση για την Ουκρανία έρχονται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες ότι η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κρίσιμη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται το Κίεβο για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι «ανησυχεί» ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπορεί να εκτροχιαστεί.

Μιλώντας την Πέμπτη σε μια συνάντηση του Valdai Discussion Club, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Μόσχα, στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας στο Σότσι, ο Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία αντέχει «χάρη στις δωρεές πολλών δισεκατομμυρίων που έρχονται κάθε μήνα». «Αν σταματήσει ένας, θα τελειώσουν όλα σε μια εβδομάδα», πρόσθεσε. «Το ίδιο ισχύει και για το αμυντικό σύστημα. Φανταστείτε ότι η βοήθεια σταματάει αύριο. Θα αντέξει μόνο μια εβδομάδα, μέχρι να τελειώσουν τα πυρομαχικά», είπε.

Ο Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από 90.000 στρατιώτες από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων τον Ιούνιο.

Ναυτεμπορική