Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις Ερντογάν στο… μικροσκόπιο της Αθήνας

Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις Ερντογάν στο… μικροσκόπιο της Αθήνας

Προβληματίζει το αντιδυτικό κρεσέντο Ερντογάν

Με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με άγνωστο (προς το παρόν) το χρονικό σημείο της αποσυμπίεσης και την κρίση να βρίσκεται στο… κατώφλι της Ευρώπης, η ελληνική πρωτεύουσα λαμβάνει θέση στο διπλωματικό γαϊτανάκι των τελευταίων εβδομάδων, προτάσσοντας τον ενισχυμένο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. 

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που αποτέλεσε το σκηνικό ανάπτυξης των θέσεων της Αθήνας από την πλευρά του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου ενισχύει το δίαυλο της επικοινωνίας του με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το μπαράζ των τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες του αραβικού κόσμου, την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, συνομίλησε (στο περιθώριο των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου) με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι η Αθήνα χαράσσει και ακολουθεί μία υπεύθυνη και ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, η οποία μετατρέπει τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. “Ισχυροποιούμαστε διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικούς παράγοντες.

Στο… μικροσκόπιο το αντιδυτικό κρεσέντο Ερντογάν

Σε χρόνο παράλληλο με τις κινήσεις της στον… χάρτη της Μέσης Ανατολής, η ελληνική διπλωματία θέτει στο… μικροσκόπιό της το νέο αντιδυτικό κρεσέντο του προέδρου του εξ ανατολών γείτονα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι… οβιδιακές μεταμορφώσεις της Άγκυρας, που μετά από μία περίοδο προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επιχειρεί να προτάξει πλέον το ρόλο της προστάτιδας του αραβικού κόσμου, απευθύνοντας μύδρους εναντίον της Δύσης, απασχολούν την Αθήνα, με τον πρωθυπουργό, στις δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου Κορυφής των “27”, να εκπέμπει το δικό του μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

“Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή. Και πιστεύω ότι αν δει κανείς τις θηριωδίες οι οποίες διεπράχθησαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολο να καταλήξει σε ένα αντίθετο συμπέρασμα. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα για το τι ακριβώς συνιστά η Χαμάς”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε κάθε περίπτωση και με το ορόσημο της του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη να πλησιάζει, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να παραμείνουν ανοιχτοί  οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο διάλογος Αθήνας και Άγκυρας. “Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ζήτημα αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στη θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών, για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου”, ήταν το πρωθυπουργικό σήμα, σε σκηνικό Βρυξελλών.

Σε πλήρη εξέλιξη, στο μεταξύ, βρίσκονται οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Ευρώπη προς τους αμάχους της Γάζας. “Καταλήξαμε σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο ο οποίος από τη μία, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός φυσικά των πλαισίων και των ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Από την άλλη, εκφράζει την έντονη ανησυχία της, η απόφασή μας, για την ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία επικρατεί σήμερα στη Γάζα. Πιστεύω ότι και η αναφορά σε “ανθρωπιστικές παύσεις” ακριβώς στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει σήμερα το Ισραήλ να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας -είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε μιλάμε για νερό, είτε μιλάμε για φάρμακα- και ότι η Ευρώπη υποστηρίζει αυτήν την προσέγγιση και φυσικά στέκεται στην πρώτη γραμμή για να μπορέσει να βοηθήσει, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, που από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή. 

“Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση συζητεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς”, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube