Η εκκένωση αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη, Ισραήλ-Γαζα, αποτελεί ενδεχομένως η πλέον εύκολη παρενέργεια του πολέμου που θα κληθεί θα αντιμετωπίσει η Κύπρος.

Ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου, οι οικονομικές επιπτώσεις αλλά και η πιθανότητα τρομοκρατικού κτυπήματος, είναι τρεις σοβαρές παρενέργειες τις οποίες η Λευκωσία καλείται να αντιμετωπίσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Οι επιπτώσεις από τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία είχε πραγματοποιήθηκε προκειμένου η πολιτική ηγεσία να ενημερωθεί για τις ενέργειες και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Από τη συζήτηση στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου προκύπτει ότι:

  • Εκκένωση αμάχων: Τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την φιλοξενία Ισραηλινών αλλά και για την παροχή διευκολύνσεων πολιτών άλλων χωρών που διαφεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη. Πέραν των Αμερικανών που έχουν μετακινηθεί μαζικά προς την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, η Λευκωσία έχει συμβάλει στο να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη πολίτες από 26 διαφορετικές χώρες. Η κυβέρνηση σπεύδει αναδείξει τον «ανθρωπιστικό ρόλο» της Κύπρου σ’ αυτή την κρίση.
  • Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας: Η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας πρώτα από Παλαιστίνιους και Άραβες και εν συνεχεία από Ισραηλινούς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος α πράγματα να ξεφύγουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι προγραμματίζονται και συγκεντρώσεις κυπριακών οργανώσεων. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης συγκεντρώσεων σ’ αυτή τουλάχιστον τη φάση αποκλείεται.
  • Οικονομικές επιπτώσεις: Ο πόλεμος εκτιμάται ότι θα επηρεάσει πρώτα και κύρια τη ροή Ισραηλινών τουριστών. Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι η Κύπρος είχε 300 χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ. Θεωρείται αναμενόμενο ότι η Κύρος θα χάσει αυτούς τους τουρίστες για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Περαιτέρω, ένεκα του πολέμου εκτιμάται ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2023 και 0,1% το 2024, λόγω μείωσης του τουρισμού και αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
  • Μεταναστευτικό: Κύρια ανησυχία είναι το τι θα συμβεί σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου και προς την κατεύθυνση του Λιβάνου. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ότι το κύμα μεταναστών προς την Κύπρο θα είναι κατά χιλιάδες, πέραν των ατόμων εκείνων που θα αναζητήσουν γέφυρα σωτηρίες μέσω της νήσου. Εκτιμάται ότι μια επέκταση του πολέμου προς το Λίβανο θα επιφέρει στην Κύπρο ένα πρόσθετο βάρος μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου που θα αγγίζει τις 200 χιλιάδες άτομα.
  • Τρομοκρατικές απειλές: Το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού κτυπήματος στην Κύπρο θεωρείται απομακρυσμένο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.  Οι αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν ήδη μέτρα σε σχολεία (όπου φοιτούν παιδιά Ισραηλινών που διαμένουν στην Κύπρο), σε συναγωγές, στην πρεσβεία του Ισραήλ, και εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων. Επίσης λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα στα οδοφράγματα αλλά και κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός για πιθανές διελεύσεις ύποπτων ατόμων. Από την ανάλυση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο οι οργανώσεις από τις οποίες κινδυνεύει η Κύπρος να δεχθεί κάποιο κτύπημα είναι: Χαμάς (της οποίας φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πυρήνες στα κατεχόμενα), Χεζμπολλάχ (η οποία έχει ήδη μια προϊστορία στο νησί), η RGC Quds Force του Ιράν, Αλ Κάιντα (σε περίπτωση που προσπαθήσει να επιτύχει κλιμάκωση της έντασης παγκοσμίως, όπου και πάλι επηρεάζεται η Κύπρος).
  • Ενέργεια: Πέραν των τιμών οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν, η Κύπρος έχει και το κομμάτων της συμφωνίας με το Ισραήλ. Από την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας προκύπτει ότι οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες δεν να επηρεαστούν από τον πόλεμο. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση ότι η Κύπρος είναι η μόνη διέξοδος για το Ισραήλ σ’ ότι αφορά τα ενεργειακά.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή, για το πώς μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες μέρες και πώς μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο. Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει 447 άτομα από την Κύπρο και έχουν έλθει περίπου 625.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος αξιολογεί διαρκώς τα δεδομένα στην περιοχή, κάτι που γίνεται και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και από τις αρχές της Κύπρου. Τα τελευταία 10 χρόνια, συμπλήρωσε, υπήρχε μια ομαλοποίηση στην περιοχή παρόλες τις κατά καιρούς κρίσεις σε μικρότερο βαθμό. «Βλέπουμε τώρα μια γεωπολιτική διαφοροποίηση, που πρέπει να παρακολουθούμε στενά, παρακολουθούμε στενά όλα τα σενάρια, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες», σημείωσε.

Φιλελεύθερος