Weather Icon

Μουφτεία Ξάνθης: Απειλητικά μηνύματα στο Τέμενος στο χωριό Πίλημα

Μουφτεία Ξάνθης: Απειλητικά μηνύματα στο Τέμενος στο χωριό Πίλημα

Άγνωστοι έγραψαν την Παρασκευή, στην τουρκική γλώσσα, στο Τέμενος του χωριού Πίλημα Ξάνθης απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής του Ιμάμη, του Μουεζίνη και της Βακουφικής Επιτροπής στους εξωτερικούς τοίχους του Τεμένους καθώς και στους τσιμεντένιους στύλους της αυλόπορτας, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μουφτείας Ξάνθης.

Μάλιστα, η μουφτεία Ξάνθης κάνει λόγο για «σοβαρή απειλή και ευθύτατη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων της Θράκης από ξένες δυνάμεις», καθώς και για «παρακρατικούς μηχανισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα».

Αναλυτικά η ανάρτηση της Mουφτείας Ξάνθης: Χθες Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, με θλίψη ενημερωθήκαμε ότι στο Ιερό Τέμενοςτου χωριού Πίλημα-Ξάνθης, άγνωστοι έγραψαν στην τουρκική γλώσσα απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής του Ιμάμη, του Μουεζίνη και της Βακουφικής Επιτροπής στους εξωτερικούς τοίχους του Τεμένους καθώς και στους τσιμεντένιους στύλους της αυλόπορτας. Επίσης, τοποθέτησαν τέσσερα φυσίγγια τυλιγμένα και στερεωμένα με μονωτική ταινία πάνω στην πόρτα της αυλής ως ένα σαφέστατο μήνυμα κατά της ζωής τους που παραπέμπει σε ξένους παρακρατικούς μηχανισμούς.

Οι απειλές και τα φυσίγγια τοποθετήθηκαν ως προειδοποίηση με προθεσμία τεσσάρων ημερών ώστε ο Ιμαμης, ο Μουεζίνης και η Βακουφική Επιτροπή να εγκαταλείψουν τον Μουφτή και να συνταχθούν με εκπροσώπους εξωθεσμικών κέντρων.

Πρόκειται για μια σοβαρή απειλή και ευθύτατη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων της Θράκης από ξένες δυνάμεις.

Κατόπιν τούτου ο Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Νεζντέν Χεμσερή επισκέφτηκε άμεσα το Ιερό Τέμενος, όπου διαπίστωσε κι ο ίδιος τα θλιβερά γεγονότα.

Έπειτα απευθύνθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης όπου κατέθεσε τα όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του στον παραπάνω χώρο και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την ποινική δίωξη των δραστών.

Περιμένουμε από την Ελληνική Πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο και, κυρίως, να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων της Θράκης από παρακρατικούς μηχανισμούς που καμία σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα. Οι Θρακιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, είναι υπερήφανοι, εργατικοί, τίμιοι και δημοκράτες που δεν έχουν σχέση με τρομοκρατικές μεθόδους και ακρότητες.

Η Μουφτεία Ξάνθης δέχεται συγκινητικά μηνύματα συμπαράστασης από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα τεμένη είναι χώροι λατρείας του Αλλάχ και όχι πολιτικής. Τα Τεμένη μας είναι χώροι που ενώνουν, όχι που διχάζουν».

Καλαντζής για τη βεβήλωση του Τζαμιού

Αναφορικά με τη βεβήλωση του Τζαμιού στο Πίλημα Ξάνθης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ΓιώργοςΚαλαντζής, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η βεβήλωση του Τζαμιού στο χωριό Πίλημα της Ξάνθης με την αναγραφή συνθημάτων στην τουρκική γλώσσα και την τοποθέτηση φυσιγγίων ως προειδοποίησης στον Ιμάμη, τον Μουεζίνη και τη Βακουφική Επιτροπή για να εγκαταλείψουν τον Μουφτή και να προσχωρήσουν στα γνωστά εξωθεσμικά κέντρα και τις παράλληλες δομές, όπως αναφέρει η Μουφτεία Ξάνθης στην ανακοίνωσή της, αποτελεί μια πρωτόγνωρη πράξη, απολύτως καταδικαστέα και ξένη με την Θράκη και τους Θρακιώτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Είναι βέβαιο ότι η Ελληνική Αστυνομία, όπως και στο παρελθόν, θα πράξει το καθήκον της και θα ανακαλύψει τον δράστη.

Το συμβάν της 29ης Σεπτεμβρίου 2023 είναι το τρίτο επεισόδιο, μέσα σε τέσσερις μήνες, στη Θράκη στο οποίο είτε δεν εμπλέκονται καθόλου κάτοικοι της Θράκης (στο συμβάν της 15/6/2023 ο δράστης ήταν αλλοδαπός και καταδικάστηκε) είτε είναι ενδομουσουλμανική διαφορά (το συμβάν της 3/9/2023 ήταν αποτέλεσμα οικογενειακών διαφορών μεταξύ μουσουλμάνων).

Η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στις αρχές που διατυπώνει το Σύνταγμά της και ιδίως το άρθρο 13 που προστατεύει και εγγυάται απολύτως τη θρησκευτική ελευθερία όλων».

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube