Weather Icon

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση στο Ιράν να μην «εξαπλώσει τη σύρραξη»

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση στο Ιράν να μην «εξαπλώσει τη σύρραξη»

Το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι (φωτ.: REUTERS/Johanna Geron).

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας έστειλαν μήνυμα συγκράτησης στην Τεχεράνη

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αξίωσαν χθες το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της (Λωρίδας της) Γάζας», μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και την ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη.

«Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των πέντε δυτικών ηγετών.

Η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Αποκατάσταση σχέσεων Ιράν – Σουδάν

Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις του Ιράν και του Σουδάν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους η μια χώρα στην πρωτεύουσα της άλλης, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Δημοκρατία του Σουδάν συμφώνησαν να επεκτείνουν τους φιλικούς δεσμούς τους βάσει του αμοιβαίου σεβασμού στην εθνική κυριαρχία τους, στην ισότητα, στα αμοιβαία συμφέροντα και στην ειρηνική συνύπαρξη», αναφέρει το κείμενο.

Τα μέρη «συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε διάφορα πεδία υπηρετώντας τα συμφέροντα και των δυο εθνών» και για να προωθηθεί «η σταθερότητα στην περιοχή», πάντα κατά την κοινή ανακοίνωση Τεχεράνης και Χαρτούμ.

Οι διμερείς σχέσεις είχαν παγώσει από το 2015, όταν το Σουδάν, όπου ακόμη τότε κυβερνούσε ο δικτάτορας Ομαρ Ελ Μπασίρ, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη, στον οποίο ενεπλάκη συμμετέχοντας στη στρατιωτική συμμαχία η οποία επενέβη τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.

Τον Μάρτιο φέτος, Ιράν και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, με μεσολάβηση της Κίνας. Το Ριάντ είχε διακόψει τις διμερείς σχέσεις το 2016, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία του σουνιτικού βασιλείου στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube