Weather Icon
Μαρία Ζαχαράκη , Τουρκία 30 Οκτωβρίου 2023

Μαρία Ζαχαράκη: Οριστικό ρήγμα με το κεμαλικό παρελθόν και απομάκρυνση από τη Δύση! Τα ηχηρά μηνύματα του Ερντογάν για τα 100 χρόνια της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη: Οριστικό ρήγμα με το κεμαλικό παρελθόν και απομάκρυνση από τη Δύση! Τα ηχηρά μηνύματα του Ερντογάν για τα 100 χρόνια της Τουρκίας

Πολλαπλά μηνύματα περιλάμβανε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να απευθύνει ομιλία από τα ανάκτορα του τελευταίου σουλτάνου και όχι από κάποιο κοσμικό κτίριο. «Περνάμε στον δεύτερο αιώνα της Τουρκίας» τόνισε και με τον τρόπο αυτό αποχαιρέτησε οριστικά το κεμαλικό παρελθόν της χώρας.

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο εθνοισλαμισμός που πρεσβεύει ο ίδιος έχει κατατροπώσει τον εθνοκοσμικό προσανατολισμό που έδωσε στην Τουρκία ο ιδρυτής της Κεμάλ Ατάτουρκ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε, δουλεύει ακατάπαυστα για να απομακρύνει τη χώρα από τη σφαίρα της δυτικές επιρροής. Σε αυτό πλαίσιο εντάσσονται και οι σκληρές δηλώσεις που έκανε κατά του Ισραήλ και της Δύσης στο χθεσινό συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη, που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Απομάκρυνση από τη Δύση

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κατακτητή» και κατηγόρησε τη Δύση ως «τον μεγαλύτερο υπεύθυνο για τη σφαγή» στη Γάζα.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών  του Ισραήλ που ανακάλεσε τους ισραηλινούς διπλωμάτες από την Τουρκία και διαμήνυσε ότι «θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας». 

Το τι σημαίνει αυτό δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, ωστόσο δεν είναι απίθανο να υπάρξει ακόμα και διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με ανάκληση πρέσβεων.

Θα αποκτήσουμε και 2ο αεροπλανοφόρο – Νέο μήνυμα σε Ισραήλ

«Αυτή την ιστορική ημέρα που γιορτάζουμε την 100ή επέτειο της δημοκρατίας μας, δηλώνουμε και πάλι σε όλο τον κόσμο: Καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας να είναι νικηφόρα και θριαμβεύουσα», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία τοκαι στη συνέχεια προχώρησε σε μία σημαντική ανακοίνωση.

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα κάνουμε πάλι συμφωνία με τους Ισπανούς και θα αυξήσουμε τα αεροπλανοφόρα μας σε δύο, φέρνοντας μια ανώτερη έκδοση αυτού που ήδη έχουμε στη χώρα μας», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και στη συνέχεια έστειλε μήνυμα προς το Ισραήλ.

«Η Τουρκία είναι αυτή που τρέχει να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Έχουμε δείξει αυτή τη στάση στο παρελθόν στην Κορέα, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και, τέλος, στο Καραμπάχ», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα, επιδεικνύουμε την ίδια στάση για την Παλαιστίνη και τη Γάζα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Γάζας».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube