Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στο πέρασμα της Ράφα, στη νότια Γάζα, ελπίζοντας ότι θα ανοίξει, προκειμένου να μεταβούν στην Αίγυπτο.

Η επαναλειτουργία του περάσματος Γάζας – Αιγύπτου θα επέτρεπε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους, ενώ θα έδινε τη δυνατότητα σε ορισμένους Παλαιστινίους διπλής υπηκοότητας και σε αλλοδαπούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δίκτυα BBC και Al Jazeera, αυτή τη στιγμή η διάβαση παραμένει κλειστή, παρά τις αναφορές ότι θα ανοίξει.

Η Αίγυπτος θέλει εγγυήσεις ασφαλείας πριν ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

Πηγές του BBC στο Κάιρο κάνουν λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, κατά το ίδιο μέσο, οι Αιγύπτιοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν το πέρασμα της Ράφα, μέχρι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ θέλει να επιθεωρήσει όλα τα φορτηγά που ταξιδεύουν στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν φέρουν όπλα.

Νετανιάχου: Καμία κατάπαυση πυρός

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν υπάρχει εκεχειρία στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγούμενες αναφορές του Reuters έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου – ΗΠΑ – Ισραήλ που θα επέτρεπε να ανοίξει για λίγο το πέρασμα της Ράφα, ώστε να φτάσει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια και ορισμένοι Παλαιστίνιοι διπλής υπηκοότητας να περάσουν στην Αίγυπτο.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο μεταξύ στο Reuters ότι δεν είναι αληθείς οι αναφορές για άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο ή για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες σήμερα τους δρόμους που οδηγούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας στο νότιο.

naftemporiki.gr