Η χθεσινή συμφωνία έρχεται να βάλει, τουλάχιστον στα χαρτιά, ένας τέλος στις τουρκικές προσπάθειες στην περιοχή της Πύλας. Η τουρκική πλευρά επεδίωκε μέσα από σειρά ενεργειών εδώ και δεκαετίες να ανατρέψει το στάτους κβο της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση η τουρκική πλευρά στόχευε πρωτίστως να περάσει την νεκρή ζώνη που επεκτείνεται βορείως τη Πύλας, υπό το δικό της έλεγχο. Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν και ενώπιόν των συνομιλητών της στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών αλλά και ενώπιον άλλων ενδιαφερομένων, και φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση και συμφωνία.

Η συναντίληψη την οποία υπέγραψαν τα εμπλεκόμενα μέρη, πολιτικά αποτελεί μια επιτυχία της διπλωματίας έναντι της πολιτικής των εντάσεων, και παράλληλα έοχυν στα χέρια του όλοι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης πάνω στο οποίο θα μπορούν να κτίσουν στη συνέχεια. Στρατιωτικά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη και να αποτυπώνονται με σαφήνεια οι γραμμές καταπαύσεως του πυρός, ενώ παράλληλα έχει αποτραπεί η απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος από πλευράς των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Οι στόχοι που επιτεύχθηκαν με τη διαμορφωθείσα συναντίληψη έχουν ως εξής:

1. Διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη, με τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός να αποτυπώνονται με σαφήνεια. Η ειρηνευτική δύναμη συνεχίζει την παρουσία και τον έλεγχο της σε όλη της νεκρή ζώνη αποτρέποντας έτσι την παραβίαση του στάτους κβο. Η συμφωνία αποκλείει στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία των κατοχικών αρχών εντός της νεκρής ζώνης.

2.Αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στην περιοχή της Πύλας, με τη δημιουργία σημείου διέλευσης και την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Διασφαλίστηκε ότι ο δρόμος δεν θα τύχει εκμετάλλευσης για εποικισμό της Πύλας περιλαμβανομένης της περιοχής της Πλάτης ή για πρόσβαση εγκληματικών στοιχείων και παράτυπων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές, ως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

3.Αποτρέπεται η απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής με τη δημιουργία αστικής και οικιστικής ζώνης ανάπτυξης στην περιοχή της Πλάτης, με τη διασφάλιση της χρήσης του δρόμου αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

4.Δημιουργείται μια ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης η οποία θα διασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην περιοχής της Πύλας και θα περιλαμβάνει: μια μεγάλη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης, ασφαλτόστρωση δρόμου με κατεύθυνση προς τους Τρούλλους, αξιοποίηση κρατικής γεώτρησης του δικτύου υδατοπρομήθειας της Πύλας, δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, και διεύρυνση της περιοχής αστικής χρήσης του χωριού.

5.Η συμφωνία θεωρείται από πλευράς Λευκωσίας μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού έγινε κατορθωτό, με τη διπλωματία, να ακυρωθούν σχεδιασμοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επιβληθούν με τη βία.
Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία εξέφρασαν επίσης την εκτίμηση ότι μέσα από τη συμφωνία διασφαλίστηκαν: α) τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, β) ενεργοποίηση κατά τρόπο θετικό του διεθνούς παράγοντα, γ) αποκτήθηκε ηθικό προβάδισμα, και δ) πέτυχε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας η πλευρά μας θα αρχίσει εργασίες στη περιοχή στις 23 Οκτωβρίου και πως στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν γύρω στα 400 οικόπεδα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ΕΕ θα έχει εμπλοκή στο όλο εγχείρημα με χρηματοδότηση την οποία θα προσφέρει, ενώ σημείωσαν πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας έχει γνώση της συμφωνίας και την έχει εγκρίνει.

Σε σχέση με το ιστορικό της υπόθεσης επεσήμαναν πως ενώ στην αρχή η διεθνής κοινότητα είχε πειστεί από την τουρκική πλευρά ότι ο δρόμος θα γινόταν για ανθρωπιστικούς λόγους η Λευκωσία κατάφερε με στοιχεία που παρέθεσε να αναστρέψει αυτή την εντύπωση και να καταστήσει σαφές πως οι σχεδιασμοί των Τούρκων αφορούσαν και στρατιωτικούς λόγους. Ως εκ τούτου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είχε άλλη επιλογή στις 18 Αυγούστου από το να παρέμβει για αποτροπή υλοποίησης των τουρκικών σχεδιασμών γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα καταστρεφόταν οποιαδήποτε πιθανότητα για μελλοντικές συνομιλίες στο Κυπριακό.

Χαιρετίζει η Κυβέρνηση την συμφωνία

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την επίτευξη συναντίληψης με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, για την Πύλα και την περιοχή βορείως αυτής (τοποθεσία Πλάτης), αναφέρει σε γραπτή δήλωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, βρισκόταν σε διαρκή επαφή με την οργανωμένη κοινότητα της Πύλας, την οποία ευχαριστεί ιδιαιτέρως για την εποικοδομητική συμβολή της κατά τις διαβουλεύσεις», επισημαίνει και τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ικανοποίηση Στιούαρτ, ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας

Ικανοποιημένος από την επιτευχθήσα συναντίληψη εμφανίστηκε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, επετεύχθη συναντίληψη για ρυθμίσεις που θα επιλύσουν την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Πύλας και προσθέτει ότι «συζητούνται ακόμη λίγες λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ σήμερα».

Το ζήτημα προέκυψε τον Αύγουστο, όταν η τ/κ πλευρά εισήλθε στη νεκρή ζώνη προκειμένου να κατασκευάσει δρόμο που θα ένωνε το μεικτό χωριό με το κατεχόμενο Αρσος. Προσωπικό της τ/κ πλευράς επιτέθηκε κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εμπόδισαν τη διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή και προκάλεσε ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το επεισόδιο και την επίθεση είχε καταδικάσει η διεθνής κοινότητα, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένων. Αργότερα άρχισαν συζητήσεις για διευθέτηση του θέματος.

Οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας χαιρετίζουν με κοινή ανακοίνωση τη συμφωνία και τονίζουν τη στήριξη τους στις προσπάθειες της UNFICYP και του κυρίου Στιούαρτ, στην προσήλωση τους για αποφυγή εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού.
Καλούν επίσης Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να παραμείνουν ευέλικτοι ως προς τα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε επανέναρξη συνομιλιών και υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ διορίσει Ειδικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό.

Φιλελεύθερος