Weather Icon
Αίγυπτος , Ισραήλ , Παλαιστίνη 12 Οκτωβρίου 2023

«Κατ’ αρχήν συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου»

«Κατ’ αρχήν συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου»

Φωτ.: Reuters

Κατ’ αρχήν συμφωνία για να εγκαταλείψουν οι πρόσφυγες τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αμερικανικές και ισραηλινές πηγές.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες ώστε να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το ειδησεογραφικό portal Axios, επικαλούμενο αμερικανικές και ισραηλινές πηγές.

Κατά τις πηγές αυτές, «το Ισραήλ και η Αίγυπτος κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για τους Αμερικανούς και τους πολίτες άλλων χωρών να εγκαταλείψουν τη Γάζα». Παράλληλα, πηγές του Axios τονίζουν ότι η υλοποίηση αυτών των σχεδίων μπορεί να είναι γεμάτη με μεγάλες δυσκολίες, αφού «αυτό θα απαιτήσει κάποια μορφή εκεχειρίας».

Οπως γράφει το portal, υπάρχουν «περισσότεροι από 500 Αμερικανοί και εκατοντάδες πολίτες άλλων χωρών» στη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπάλληλοι του ΟΗΕ, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι, αναφέρουν πηγές του Axios.Η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ δήλωσαν προηγουμένως ότι θεωρούν την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας απαράδεκτη και υποστηρίζουν διπλωματικές προσπάθειες για την προστασία των αμάχων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχίες ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και εξήρε τις προσπάθειες της Αιγύπτου να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι συνεργάζεται με το Κάιρο για τη δημιουργία διαδρόμων για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα.

Πηγή: TASS, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube