Weather Icon

Ιωάννης Μπαλτζώης στο SLpress: Το τρίγωνο Ισραήλ-PLO-Χαμάς

Ιωάννης Μπαλτζώης στο SLpress: Το τρίγωνο Ισραήλ-PLO-Χαμάς

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας για την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση που εισέβαλε στο Ισραήλ, θα ξεκινήσουμε με την οικονομική βοήθεια που αυτή λαμβάνει. Η Χαμάς λαμβάνει δωρεές από πολλά αραβικά κράτη και ιδιαίτερα από τα κράτη του κόλπου, από ιδιώτες χορηγούς και από μουσουλμανικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας, από Παλαιστινίους εξόριστους, ακόμη και από Αμερικανούς δωρητές. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για το φιλανθρωπικό και όχι μόνο έργο της, δηλαδή εκτός από τις διάφορες ανάγκες της και την εκτέλεση φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της και για αγορά όπλων, εκρηκτικών και πυρομαχικών.

Η Συρία ήταν το κέντρο-κλειδί των επιχειρήσεων της Χαμάς και το καθεστώς Άσαντ συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και προστασία σε διάφορα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, αλλά μετά τον πόλεμο στην Συρία, οι ηγέτες της βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία και ιδιαίτερα στο Κατάρ, που είναι και ο μεγάλος χρηματοδότης της. Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Αραφάτ και της Φατάχ με το συριακό καθεστώς ήταν σχέσεις μίσους, ο δε Αραφάτ δεν πήγαινε στη Δαμασκό, ούτε επί Χαφέζ Άσαντ, ούτε επί του υιού του, Μπασάρ, προέδρου της Συρίας.

Η Χαμάς είχε διαφοροποιηθεί σε πολλά πράγματα σε σχέση με την PLO και μετέπειτα Φατάχ, του Γιάσερ Αραφάτ. Σε αντίθεση με τον Αραφάτ, δεν υποστήριξε την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ και φυσικά δεν συμφώνησε με την Συνθήκη του Όσλο και ήταν από τους κύριες εκφραστές της άρνησης προς κάθε επαφή με το Ισραήλ. Στόχος της οργάνωσης είναι «να σηκώσει το λάβαρο του Θεού σε κάθε γωνιά της Παλαιστίνης και να εξαφανίσει το σιωνιστικό μόρφωμα (δηλαδή το Ισραήλ) και κάθε άλλο λαϊκό παλαιστινιακό κράτος που μπορεί να ιδρυθεί και να το αντικαταστήσει με μια Ισλαμική Δημοκρατία», όπως ξεκάθαρα αναγράφεται στη Διακήρυξη του 1988.

Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ έγινε το 1993 στο Τελ Αβίβ, ως έμπρακτη ενέργεια αντίθεσης με την συνθήκη του Όσλο. Με την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, της επονομαζόμενης και Ιντιφάντα του Αλ Ακτσά, η Χαμάς, στην πράξη οι Ταξιαρχίες της, συμμετείχε ενεργά μόνη της, αλλά και συνεργαζόμενη με τις Ταξιαρχίες του Αλ Ακτσά της Φατάχ, σε πλείστες βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube