ΑΠΟ τις πρώτες ώρες της κρίσης, που ξέσπασε με τον πόλεμο στο Ισραήλ, ξένα κράτη, όπως είναι γνωστό, έχουν έλθει σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία, για να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά υπηκόων τους από το Ισραήλ. Να μεταφερθούν, δηλαδή, από το Ισραήλ στην Κύπρο με ασφάλεια και στη συνέχεια να ταξιδεύσουν στις χώρες τους. Κι αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή και προφανώς και θα γίνεται ακόμη πιο έντονο όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι στην κρίση του Λιβάνου, το 2006, η Κύπρος είχε υποδεχθεί και φιλοξενήσει πέραν των 60.000 ανθρώπων. Κι αυτός ο αριθμός για τα μεγέθη της χώρας προφανώς και είναι αρκετά μεγάλος. Αλλά μπόρεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τώρα, να σηκώνει το βάρος της ευθύνης εκφράζοντας εμπράκτως αλληλεγγύη. Προσφέροντας τις απαραίτητες και αναγκαίες διευκολύνσεις.

ΑΥΤΟΣ ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας προφανώς και την αναβαθμίζει και την θωρακίζει ακόμη περισσότερο. Τυγχάνει σεβασμού και αναγνώρισης του ρόλου της. Κι αυτό το διαπιστώνουμε συνεχώς με τις θετικές αντιδράσεις των διαφόρων χωρών, που έχουν απευθυνθεί προς τη Λευκωσία για παροχή διευκολύνσεων. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που οργανώνουν την αναχώρηση υπηκόων τους από τη Χάιφα στην Κύπρο μέσω ακτοπλοϊκού δρομολογίου έστειλαν και ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά σε σχέση με τα κατεχόμενα.

ΣΤΗΝ ενημερωτική ανακοίνωση, που έχει εκδώσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, σημειώνεται ότι συνεργάζεται με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μεταφορά πολιτών από το Ισραήλ διά θαλάσσης. Συμβουλεύει τους πολίτες της μάλιστα να διευθετήσουν το ταξίδι αναχώρησης τους από την Κύπρο μέσω των διεθνών αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λάρνακα και στην Πάφο. Την ίδια ώρα τους συμβουλεύει με κατηγορηματικό τρόπο να μην κάνουν κράτηση για διαμονή στα κατεχόμενα ή να ταξιδέψουν μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου. Προειδοποιεί χαρακτηριστικά πώς δεν μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια σε πολίτη της στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπως συναφώς αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΤΟ κράτος στην Κύπρο είναι ένα, το αναγνωρισμένο, μέλος του ΟΗΕ και της  Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό προφανώς και δεν αμφισβητείται. Η αναφορά της αμερικανικής πρεσβεία στην αποσχιστική οντότητα συνιστά εν πολλοίς απάντηση στις προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να αξιοποιήσει την κρίση στην περιοχή, προσπαθώντας να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Λευκωσίας.