Weather Icon
Διάστημα , ΗΠΑ , Ινδία 31 Οκτωβρίου 2023

Η Ινδία προχωρά ραγδαία στην εξερεύνηση του διαστήματος! Η NASA αναζητά συνεργασία με την ISRO

Η Ινδία προχωρά ραγδαία στην εξερεύνηση του διαστήματος! Η NASA αναζητά συνεργασία με την ISRO

Η ενθάρρυνση της ιδιωτικής συμμετοχής θα μπορούσε να ελευθερώσει το ISRO ώστε να επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη, τη διαπλανητική εξερεύνηση και τις στρατηγικές εκτοξεύσεις

Η Ινδία προχωρά ραγδαία στην εξερεύνηση του διαστήματος, έχοντας επιτύχει το κατόρθωμα να προσγειωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης και να αποκτήσει φήμη ως ανταγωνιστική από πλευράς κόστους διαστημική βιομηχανία. Το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας κερδίζει παγκόσμια αναγνώριση στον τομέα της επιστήμης και της μηχανικής και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην εξερεύνηση νέων συνόρων.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO), ο έκτος μεγαλύτερος διαστημικός οργανισμός στον κόσμο, ξόδεψε μόνο 74 εκατομμύρια δολάρια για το επιτυχημένο Chandrayaan-3, το οποίο είναι λιγότερο από το κόστος (200 εκατομμύρια δολάρια) του αποτυχημένου Chandrayaan-2. το 2019. Αντίθετα, η Κίνα ξόδεψε 12 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα της Σελήνης το 2022, ενώ η NASA, η μεγαλύτερη διαστημική υπηρεσία στον κόσμο, βρίσκεται σε καλό δρόμο να δαπανήσει 93 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα Artemis Moon και τώρα αναζητά συνεργασία με την ISRO για τη μελλοντική της αποστολή στη Σελήνη.

Παρά το γεγονός ότι έχει μερίδιο μόλις 2% στην παγκόσμια διαστημική οικονομία, η φήμη της Ινδίας για οικονομικά αποδοτική μηχανική έχει τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας υπερδύναμης των ΗΠΑ, η οποία έχει μερίδιο 40% στην ίδια. Η επιτυχία του Chandrayaan-3 θα ωφελήσει αναμφίβολα τη διαστημική επιχείρηση της Ινδίας και την επόμενη διαστημική αποστολή ορόσημο Gaganyaan, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Venus Orbiter, ενός Mars Lander, της δημιουργίας ενός Ινδικού Διαστημικού Σταθμού έως το 2035 και της αποστολής του πρώτου Ινδού στη Σελήνη μέχρι το 2040.

Ο τρέχων ανταγωνισμός για την εξερεύνηση μιας αχαρτογράφητης περιοχής της Σελήνης θυμίζει τον διαστημικό αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, σε αντίθεση με τότε, η εξερεύνηση του διαστήματος είναι πλέον μια ανταγωνιστική βιομηχανία, με τον νότιο πόλο της Σελήνης να είναι ένας ιδιαίτερα πολυπόθητος προορισμός λόγω της παρουσίας πάγου νερού που θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει μελλοντικές σεληνιακές αποικίες, εξορύξεις, ακόμη και αποστολές στον Άρη.

Η παγκόσμια διαστημική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί από 546 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2040. Η NASA άνοιξε το δρόμο σε ιδιωτικούς παίκτες να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η Ινδία μπήκε επίσης στον αγώνα με την ιδιωτικοποίηση των εκτοξεύσεων στο διάστημα και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τον κλάδο σε ξένες επενδύσεις, για να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εκτόξευσης κατά πέντε φορές την επόμενη δεκαετία.

Η διαστημική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία, με την είσοδο ιδιωτών παικτών και 100% Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (FDI). Αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση νεότερων, πιο αποτελεσματικών τεχνολογιών που είναι επίσης οικονομικά αποδοτικές στον τομέα του διαστήματος. Η Ινδική Διαστημική Πολιτική-2023 και το Νομοσχέδιο για τις Διαστημικές Δραστηριότητες της Ινδίας παρέχουν ένα πλαίσιο που δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων στον διαστημικό τομέα. Αυτό θα βοηθήσει την Ινδία να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια διαστημική οικονομία από 2% σε 9% έως το 2030, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deloitte India.

Ο τρέχων διαστημικός τομέας της Ινδίας αποτιμάται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται με ρυθμό περίπου 4% ετησίως, που είναι υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2%. Αναμένεται να φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2040. Με την επιτυχημένη αποστολή Chandrayaan-3, η Ινδία μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, καθώς είναι πιθανό να λάβει αιτήματα από τη NASA και άλλες χώρες για εκτοξεύσεις δορυφόρων.

Ανταγωνιστικότητα κόστους

Το Ινδικό Εθνικό Κέντρο Προώθησης και Εξουσιοδότησης Διαστήματος (IN-SPACe) και η NewSpace India Ltd (NSIL) μεταφέρουν υπάρχουσες τεχνολογίες στον ιδιωτικό τομέα από το 2020. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα βιομηχανίας, ακαδημαϊκού κόσμου και νεοφυών επιχειρήσεων και να προσελκύσουν μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας. Το Τμήμα Διαστήματος βοήθησε τις αναδυόμενες εταιρείες να βασιστούν στις θεμελιώδεις τεχνολογίες της ISRO για να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος ανάπτυξής τους. Παρείχαν επίσης καθοδήγηση για να βοηθήσουν αυτές τις εταιρείες να δημιουργήσουν προηγμένες τεχνολογίες με γερές βάσεις διαστημικής υποδομής, αποθήκη υπαρχουσών τεχνολογιών και ενεργή υποστήριξη για να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη σύντηξη της παραδοσιακής τεχνογνωσίας και της σύγχρονης καινοτομίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ιδιωτικοί παίκτες στο διάστημα αυξάνονται λόγω των εμπορικών οφελών. Εταιρείες όπως το SpaceX του Έλον Μασκ αναπτύσσουν τον πύραυλο Starship για την επιχείρηση εκτόξευσης δορυφόρων και για να μεταφέρουν αστροναύτες της NASA στην επιφάνεια της Σελήνης στο πλαίσιο σύμβασης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρα από αυτό το συμβόλαιο, η SpaceX σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Starship φέτος. Οι αμερικανικές διαστημικές εταιρείες Astrobotic και Intuitive Machines κατασκευάζουν σεληνιακά προσεδάφια που αναμένεται να εκτοξευθούν στον νότιο πόλο της Σελήνης μέχρι το τέλος του έτους ή το 2024. Η NASA στοχεύει να χαρτογραφήσει τον σεληνιακό νότιο πόλο και τον υδάτινο πάγο του μέχρι το 2024. Εταιρείες όπως η Axiom Space και ο Jeff Bezos, η Blue Origin αναπτύσσουν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενους διαδόχους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ως πιθανή βιομηχανία: Η διαστημική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει διάφορους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η διακυβέρνηση, η γεωργία, η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, η ναυσιπλοΐα και η στρατηγική άμυνα. Μέσω της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, οι διαστημικές εφαρμογές μπορούν να αποφέρουν απτά οφέλη στη ζωή κάθε πολίτη. Η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα ενισχύει τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο των διαστημικών εφαρμογών. Με την εύρεση καινοτόμων λύσεων σε πιεστικές προκλήσεις σε τομείς όπως η γεωργία, η διαχείριση καταστροφών ή η επικοινωνία, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να φέρει σημαντική βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων.

Η μελλοντική πορεία: Η διαστημική βιομηχανία της Ινδίας περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που προμηθεύουν ανταλλακτικά και εξαρτήματα για την κατασκευή δορυφόρων και οχημάτων εκτόξευσης. Αυτός ο τομέας υποστηρίζει το όραμα της κυβέρνησης για το «Atmanirbhar India» και το «Make in India», το οποίο στοχεύει να κάνει την Ινδία ηγέτη στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία. Ωστόσο, οι ιδιώτες παίκτες περιορίστηκαν μέχρι στιγμής να είναι πωλητές ή προμηθευτές του κυβερνητικού διαστημικού προγράμματος. Η ενθάρρυνση της ιδιωτικής συμμετοχής θα μπορούσε να απελευθερώσει το ISRO ώστε να επικεντρωθεί στην επιστήμη, την έρευνα και την ανάπτυξη, τη διαπλανητική εξερεύνηση και τις στρατηγικές εκτοξεύσεις. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για μη κυβερνητικές οντότητες (NGE) να συμμετάσχουν στο ινδικό διαστημικό πρόγραμμα και να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς της Ινδίας στην Παγκόσμια Διαστημική Οικονομία.

Η επέκταση των συνεργασιών της ISRO με προϊόντα start-up σε πιο απομακρυσμένα ινστιτούτα και ερευνητικά εργαστήρια είναι απαραίτητη. Επιπλέον, το σύστημα Παραγωγής Συνδεδεμένων Κινήτρων (PLI) και οι τελωνειακές εξαιρέσεις μπορούν να ενθαρρύνουν οικονομικά την εγχώρια παραγωγική ικανότητα. Επιπλέον, μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πλήρη αξιοποίηση των κατάντη δυνατοτήτων αυτού του τομέα είναι εξίσου σημαντική για να γίνει η Ινδία μια παγκόσμια διαστημική βιομηχανία και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων επιχειρηματιών να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

ΠΗΓΗ: dailypioneer.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube