Weather Icon
Ινδία , Οικονομία & Αγορές 26 Οκτωβρίου 2023

Η Ινδία αναδεικνύεται σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη

Η Ινδία αναδεικνύεται σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη

Η Ινδία κινείται σταθερά από ταχέως στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Οι δυναμικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν ανοίξει ένα μεγάλο μονοπάτι για το ταξίδι της από μια αναδυόμενη οικονομία στην αναδυόμενη παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ινδίας αυξάνεται βιώσιμα σε ποσοστό άνω του 7% στα χρόνια μετά την πανδημία (2021-22 και 2022-23). Η ιστορία επιτυχίας της Ινδίας έχει αυξήσει την προβολή και την επιρροή της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Επιπλέον, η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη ανέρχεται στο 15%. Εάν ο Κόσμος προσθέσει 100 δολάρια στο ΑΕΠ του σε ένα χρόνο, 15 δολάρια προέρχονται από την Ινδία.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Atma Nirbhar Abhiyan, του προγράμματος Make in India, του Ease of Doing Business και της εκστρατείας Digital India, αύξησαν το κυβερνητικό CAPEX, το Production-Linked Incentive (PLI) Scheme και το Start-Up India, μεταξύ πολλών Άλλοι έχουν θέσει τα ισχυρά θεμέλια για να ωθήσουν την ινδική οικονομία σε μια πορεία υψηλότερης ανάπτυξης. Αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί παρόμοια με μια ενωμένη «Ομάδα Ινδίας» που απεικονίζει το έντονο συναίσθημα του «Vasudhaiva Kutumbakam».

Η οικονομική ανάπτυξη, ένας θεμελιώδης δείκτης της προόδου ενός έθνους, χαρακτηρίζεται από αύξηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, που συνήθως μετράται μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτή η ανάπτυξη εξαρτάται από κρίσιμους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, της ανάπτυξης υποδομών, των τεχνολογικών προόδων και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Οι επιπτώσεις του είναι εκτεταμένες, η δημιουργία απασχόλησης, η μείωση της φτώχειας, η ενίσχυση της δημοσιονομικής ισχύος και η ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Για να διατηρηθεί αυτή η ανάπτυξη, στρατηγικές που περιλαμβάνουν καινοτομία και έρευνα, επενδύσεις στην εκπαίδευση, ανάπτυξη υποδομών και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις πολιτικής είναι επιτακτική ανάγκη, διασφαλίζοντας μια ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική τροχιά για το μέλλον.

Η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ως ποσοστό για τις 10 κορυφαίες οικονομίες εξετάζεται εντός του χρονικού πλαισίου που εκτείνεται από το 2023 έως το 2028, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική – Οκτώβριος 2023.

Μεταξύ των 10 κορυφαίων οικονομιών, η Ινδία διατηρεί σταθερά τη θέση της ως η 5η μεγαλύτερη, επιδεικνύοντας τις σημαντικές οικονομικές δυνατότητες και την ανθεκτικότητά της, επί του παρόντος. Ο αξιοσημείωτος μέσος προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας από το 2024 έως το 2028, στο 6,31%, θα ξεπεράσει αυτόν των ομολόγων της, υποδεικνύοντας μια πολλά υποσχόμενη τροχιά ανάπτυξης.

Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλιών της Ινδίας, αντανακλώντας την ικανότητα της χώρας να προωθήσει τη βιώσιμη επέκταση και να αξιοποιήσει το δημογραφικό της μέρισμα. Επιπλέον, αυτός ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης χρησιμεύει ως απόδειξη της αυξανόμενης προβολής της Ινδίας ως ελκυστικού προορισμού για ξένες επενδύσεις και βασικό συμμετέχοντα στην παγκόσμια οικονομία.

Η Ινδία έχει αναγνωριστεί ως «φωτεινό σημείο» στην παγκόσμια οικονομία και βασικός συντελεστής στην παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Διεθνείς θεσμοί φήμης επαινούν την Ινδία, αποκαλώντας την ένα φωτεινό σημείο. Όχι μόνο το ΔΝΤ προβλέπει σταθερή ανάπτυξη για το ΑΕΠ της Ινδίας το FY 2023 και το FY 2024 στο 6,3%, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πρόσφατα τον Οκτώβριο του 2023 το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ινδίας σε 6,3% για το 2023, η ADB εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ινδίας είναι 62023% για 6,7% το 2024. Και, όχι μόνο οι αριθμοί του ΑΕΠ, αλλά και η παγκόσμια κατάταξη της Ινδίας ανεβαίνουν και ανεβαίνουν. Η Ινδία κατατάσσεται 38η στον Δείκτη Επιδόσεων Logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας 2023, 40η στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας και 40η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας.

Οι μακροοικονομικοί παράγοντες είναι σταθεροί, ο εξωτερικός τομέας είναι σταθερός, η ιστορία της κατανάλωσης είναι ανέπαφη, οι κρατικές δαπάνες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και η Ινδία ψηφιοποιείται σταθερά και μεταβαίνει σε μια πιο πράσινη οδό. Με μια ανάκαμψη στον κύκλο των ιδιωτικών επενδύσεων για τη μεταποίηση και τις υποδομές, η Ινδία θα μπορούσε να κοιτάξει προς έναν πολυετή κύκλο ανάπτυξης. Η ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά της Ινδίας στο παγκόσμιο οικοσύστημα υπήρξε φάρος ελπίδας και ανθεκτικότητας.

Η Προεδρία της G-20 και τα αποτελέσματά της δείχνουν το σημάδι που αφήνει η Ινδία στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Οι σπουδαίες πρωτοβουλίες της Ινδίας όπως η δήλωση του Δελχί, ο διάδρομος της Ινδίας στη Μέση Ανατολή Ευρώπης, η Παγκόσμια Συμμαχία Βιοκαυσίμων, οι πράσινες πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η συναίνεση για τα κρυπτονομίσματα έχουν θέσει την ιστορία της ανάπτυξής της στην κορυφή.

Στις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις, η IIP αυξήθηκε κατά 10,1% τον Αύγουστο του 2023, η κατάσταση των εξαγωγών ήταν σταθερή μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός του ΔΤΚ μειώθηκε στο 5% τον Σεπτέμβριο του 2023 και οι βασικές υποδομές αυξήθηκαν κατά 12% τον Αύγουστο του 2023. Οι εισπράξεις GST παραμένουν επίσης σταθερές σε περισσότερο από Rs. 1.50.000 crore από τον Απρίλιο του 2023 και η Ακαθάριστη Πίστωση της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 14,9% τον Αύγουστο του 2023.

Ο πληθωρισμός της Ινδίας αναμένεται επίσης να σταθεροποιηθεί γύρω στο 4% τα επόμενα τρίμηνα. εντός του πλαισίου του στοχευόμενου ορίου πληθωρισμού της RBI του 4%, το οποίο επιτρέπει μια λογική απόκλιση εντός του κατώτερου και του ανώτερου ορίου ανοχής 2% και 6%, αντίστοιχα.

Η Ινδία σημείωσε κλιμάκωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από 4,6% το 2019-20 σε 9,2% το 2020-21, κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των κρατικών δαπανών που απαιτούνται από τις έκτακτες συνθήκες που προκύπτουν από την παγκόσμια πανδημία COVID-19. Η κυβέρνηση ανέλαβε κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην επέκταση της ουσιαστικής υποστήριξης για έργα υποδομής ζωτικής σημασίας και στην παροχή κινήτρων στον μεταποιητικό τομέα. Αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν στρατηγικά για να τονώσουν τις οικονομικές δραστηριότητες και να διευκολύνουν μια συνολική ανάκαμψη.

Ωστόσο, η τροχιά του δημοσιονομικού ελλείμματος σημείωσε μια αξιοσημείωτη αντιστροφή τα επόμενα χρόνια, με εμφανή μια σημαντική μείωση το 2022-23. Αυτή η πτώση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεταπήδησε από 9,2% το 2020-21 σε 6,8% το 2021-22, μειώθηκε περαιτέρω στο 6,5% το 2022-23 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 5,9% για το έτος 2023-24, επομένως υποδηλώνοντας θετική τάση στη δημοσιονομική διαχείριση και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ινδίας, αν και ο πλούτος στην Ινδία διατηρήθηκε κυρίως με τη μορφή χρυσού και ακίνητης περιουσίας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η χρηματιστηριακή αγορά έχει φτάσει ως μια άνθηση λεωφόρος. Το χρηματιστήριο της Ινδίας BSE SENSEX παρουσίασε αύξηση πολλών χιλιάδων τοις εκατό ξεκινώντας από 999 το 1991 σε περισσότερες από 65000 το 2023.

Οι δημοκρατικές αξίες είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την ενεργό δέσμευση της Ινδίας με διάφορα μπλοκ, εμπορικές συμφωνίες και ομάδες προβληματισμού ως στρατηγικού εταίρου. Η άνοδος της Ινδίας στο παγκόσμιο βάθρο είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να σφυρηλατήσει ισχυρές διμερείς εμπορικές και οικονομικές εταιρικές σχέσεις που έχουν ενισχύσει τις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια. Στο παγκόσμιο στρογγυλό τραπέζι, η Ινδία πέτυχε να αφηγηθεί τα δυνατά σημεία και τις καινοτομίες της, όπως η βελτιωμένη χρηματοοικονομική παιδεία, η επιτυχία του JAM (Jan-Dhan, Aadhar και Mobile) και άλλα κυβερνητικά προγράμματα.

Οι τεκτονικές εξελίξεις στους τομείς της τεχνολογίας όπως ο αυτοματισμός, η υγειονομική περίθαλψη, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και οι ημιαγωγοί περιμένουν τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις στην Ινδία. Δεδομένης της παγκοσμιοποιημένης φύσης του εμπορίου, η Ινδία με τον ισχυρό γηγενή αγγλόφωνο πληθυσμό της έχει μια μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Η Ινδία ως το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου: σχεδόν το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην Ινδία. Και ένα επιβλητικό 65% αυτού του πληθυσμού είναι νέοι ή κάτω των 35 ετών, γεγονός που δίνει στην Ινδία το πλεονέκτημα να έχει τον μεγαλύτερο εργαζόμενο πληθυσμό στον κόσμο. Στους τομείς της ανάπτυξης δεξιοτήτων, η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει πρωτοβουλίες όπως η Digital India, ο πρωθυπουργός Kaushal Vikas Yojna, η Deen Dayal Antyodaya Yojana, η National Career Service, η Skill India και η Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana. Ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης είναι ένα ζωτικό γρανάζι για κάθε κλάδο και τέτοια προγράμματα ενισχύουν την παραγωγικότητα, ενθαρρύνουν την καινοτομία και προσελκύουν επενδυτές.

Με λίγα λόγια, η συμβολή της Ινδίας είναι υψίστης σημασίας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της προς τις τρεις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, η Ινδία έχει προβλέψει σημαντικά μέτρα. Η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν στο σωστό δρόμο μέσω δυναμικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών όπως η βελτίωση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η τροφοδότηση της καινοτομίας, η ενίσχυση των εξαγωγών ή η προώθηση της ψηφιακής οικονομίας.

Τώρα, η Ινδία είναι η καλύτερη λύση για οποιαδήποτε οικονομική κατάσταση που προκύπτει από τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ή κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Τα δυναμικά και αποτελεσματικά μέτρα οικονομικής μεταρρύθμισης έχουν ανοίξει ένα μεγάλο μονοπάτι για την ανάδειξή του ως οικονομική υπερδύναμη, στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube