Weather Icon

Η Γαλλία εγγυάται την ασφάλεια της Αρμενίας στέλνοντας εξοπλισμούς! Αντίδραση από το Μπακού – Κατηγορεί την Αρμενία για επιθετικότητα

Η Γαλλία εγγυάται την ασφάλεια της Αρμενίας στέλνοντας εξοπλισμούς! Αντίδραση από το Μπακού – Κατηγορεί την Αρμενία για επιθετικότητα

Επίσκεψη στο Ερεβάν της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά. Αντίδραση από Αζερμπαϊτζάν! Κατηγορεί την Αρμενία για επιθετικότητα

Η Γαλλία στηρίζει την Αρμενία και εγγυάται την ασφάλειά της. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα από την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών στο Ερεβάν την Τρίτη.

Κατά την διάρκεια αυτής, η Κατρίν Κολονά συνάντησε εγκαυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε σε πρατήριο υγρων καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την μαζική από τον θύλακα δεκαδων χιλιάδων Αρμενίων.

«Θα ήθελα να δηλώσω δημόσια ότι η Γαλλία έχει συμφωνήσει σε μελλοντικές συμβάσεις με την Αρμενία που θα επιτρέπουν την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την άμυνά της. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή», είπε η Κολονά.

Η ανακοίνωση για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία, προκειμένου να «διασφαλίσει την άμυνά της» έναντι του Αζερμπαϊτζάν, έγινε χωρίς η Γαλλίδα υπουργός να διευκρινίσει ούτε το είδος εξοπλισμού, ούτε το ύψος αυτού, αλλά διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι θα ενεργήσει «σε αυτόν τον τομέα με πνεύμα ευθύνης και από τις δύο πλευρές και χωρίς πρόθεση κλιμάκωσης».

Αν και το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι περισσότεροι κάτοικοί του εγκατέλειψαν την περιοχή φοβούμενοι αντίποινα μετά από τρεις δεκαετίες διαφιλονικιών. Ηδη το Μπακού έχει συλλάβει αρκετούς πρώην ηγέτες της αποσχισθείσας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην προέδρων.

Την Πέμπτη συναντώνται στην Γρανάδα ο πρωθυπουργός της Αρμενιας και ο προεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ώστε με την διαμεσολάβηση της ΕΕ να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνευτική συμφωνία.

 

Αντίδραση από Αζερμπαϊτζάν! Κατηγορεί την Αρμενία για επιθετικότητα

Ο οπλισμός της Αρμενίας με κάθε δυνατό τρόπο και η τάση αυτής της χώρας για επιθετικότητα και στρατιωτική περιπέτεια από τη Γαλλία είναι απαράδεκτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν την Τετάρτη. Το Μπακού χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς εις βάρος του από τη Γαλλίδα Υπουργό Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν:

«Ισχυρισμοί της Γαλλίας, που ποτέ δεν νοιάστηκε για τη μαζική και βίαιη απέλαση των Αζερμπαϊτζάν από τις πατρίδες τους, τα εγκλήματα πολέμου και τις σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον τους για σχεδόν 30 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι εθελοντές μετανάστες Αρμένιοι κάτοικοι από την περιοχή εκτοπίστηκαν βίαια χωρίς καμία απόδειξη, αντίθετα στη θέση του ΟΗΕ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλων διεθνών οργανισμών έχουν σκοπό να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το υπουργείο.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο οπλισμός της Αρμενίας με κάθε δυνατό τρόπο και η τάση της χώρας αυτής για επιθετικότητα και στρατιωτική περιπέτεια από τη Γαλλία είναι απαράδεκτη. «Ως παλαιότερες προσπάθειες της Γαλλίας να παρέμβει στην περιοχή μας, η αναπόφευκτη αποτυχία αυτού του είδους περαιτέρω προσπαθειών πρέπει να είναι ξεκάθαρη για τη Γαλλία», ανέφερε το υπουργείο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι το να κλείνει τα μάτια της Γαλλίας στο γεγονός της κατοχής του 20% περίπου των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία κατά κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως καθώς και οι υποχρεώσεις της Αρμενίας στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν συναφθεί, η συνέχιση των στρατιωτικοπολιτικών προκλήσεων κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν μετά τον 44ήμερο Πατριωτικό Πόλεμο, η μη απόσυρση των ενόπλων δυνάμεών της από τα εδάφη μας μέχρι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που έλαβε το Αζερμπαϊτζάν εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία και πραγματική απειλή στην περιοχή.

Η δήλωση της συνεχούς υποστήριξης της Γαλλίας στην Αρμενία και η έναρξη των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Γαλλία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι ισχυρισμοί , ότι είναι αμερόληπτος και ουδέτερος μεσολαβητής τα τελευταία 30 χρόνια ήταν αβάσιμοι», σημείωσε το υπουργείο.

«Αποκαλώντας τα νόμιμα βήματα που έλαβε το Αζερμπαϊτζάν στα κυρίαρχα εδάφη του ως έγκλημα από τη Γαλλία παρά τις δηλώσεις τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και του πρωθυπουργού της Αρμενίας, ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που έλαβε το Αζερμπαϊτζάν δεν αποτελούν απειλή για τους ειρηνικούς Αρμένιους κατοίκους, δεν είναι μόνο απάτη, αλλά δείχνει επίσης ότι η ύπουλη πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία έχει πάει στην άβυσσο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube