Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη , Ρωσία , Συρία 15 Οκτωβρίου 2023

H επίθεση της Χαμάς τελείωσε την «Αντάντ» μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας

H επίθεση της Χαμάς τελείωσε την «Αντάντ» μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας

Φωτ: AP

Μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ η προσέγγιση της Ρωσίας με το Ιράν

Οι στενότεροι δεσμοί της Μόσχας με το Ιράν, καθώς και οι προσπάθειές της να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με τους Αραβες γείτονες του Ισραήλ, αποτελούν από πολλές απόψεις μια επανάληψη της στάσης της Σοβιετικής Ενωσης στον Ψυχρό Πόλεμο.

Για χρόνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε μια «εγκάρδια συνεννόηση» με το Κρεμλίνο. Ακόμη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αναθέρμανση των σχέσεων της με τον μισητό αντίπαλο του Ισραήλ, το Ιράν, δεν αλλάξαν την κατάσταση. Οι ηγέτες διατηρούσαν τηλεφωνική επαφή με τον Νετανιάχου να αρνείται να παράσχει συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο, παρά τις δυτικές πιέσεις.

Μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι συνομιλίες των δυο πλευρών φαίνεται να έχουν σταματήσει. Ο Πούτιν είναι ένας από τους λίγους ηγέτες μεγάλης δύναμης που δεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τους περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς.

«Ο Πούτιν και ο Νετανιάχου συνήθιζαν να επικοινωνούν συχνά», δήλωσε η Βέρα Μίτσλιν, πρώην αξιωματούχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και τώρα διευθύντρια εκπαίδευσης στο Sympodium, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τερματισμός της entente μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ δείχνει μια ευρύτερη μετατόπιση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Ψάχνοντας για όπλα και συμμάχους, η Ρωσία εμβάθυνε την κάποτε προσεκτικά ισορροπημένη σχέση της με το Ιράν, ενώ ενίσχυσε τους δεσμούς της με αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Κρεμλίνο θεωρείται τώρα ότι θέτει τα θεμέλια για μια στρατηγική σχέση με το Ιράν το οποίο προμήθευσε χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, τα οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει παραδώσει εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 στην πολεμική αεροπορία του Ιράν και εξετάζει μια συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Su-35, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος στη Μέση Ανατολή.

«Η Ρωσία αναζητά έναν εταίρο που μπορεί να παρέχει όπλα, αλλά ο εναγκαλισμός της με το Ιράν καθοδηγείται επίσης από ένα ευρύτερο αντιδυτικό συναίσθημα», δήλωσε ο Νικολάι Κοζάνοφ, ειδικός στις ρωσο-ιρανικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

Τώρα φαίνεται ότι η Χαμάς βλέπει με καλό μάτι την στάση του Πούτιν. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, η οργάνωση επαίνεσε μέσω Telegram τις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν, στα πρώτα του σχόλια για τις επιθέσεις της Χαμάς καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «σαφή απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή», οι οποίες ποτέ δεν υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων.

Οι στενότεροι δεσμοί της Μόσχας με το Ιράν, καθώς και οι προσπάθειές της να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς με τους Αραβες γείτονες του Ισραήλ, αποτελούν από πολλές απόψεις μια επανάληψη της στάσης της Σοβιετικής Ενωσης στον Ψυχρό Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, η επιθυμία της Σοβιετικής Ενωσης να αποκτήσει ερείσματα στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου την οδήγησε να εξοπλίσει τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ισραήλ, οδηγώντας στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ έξι χρόνια αργότερα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα βασίζεται στα σύνορα του Ισραήλ του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έχει εσωτερικούς λόγους να καλωσορίσει έναν πόλεμο πιο μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας. Αναζητά έναν καλό αντιπερισπασμό. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην Ρωσία, όπου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν στρέψει την προσοχή στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Πηγή: Wall Street Journal, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube