Weather Icon
Video , Κωνσταντίνος Γρίβας 31 Οκτωβρίου 2023

Γρίβας: Ο απόλυτος Έλληνας μαχητής! Αυτός οδήγησε στο έπος του 1940

Γρίβας: Ο απόλυτος Έλληνας μαχητής! Αυτός οδήγησε στο έπος του 1940

Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών και Διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη αναφέρει ότι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στο έπος του 40 ήταν η ποιότητα του Έλληνα μαχητή, ιδιαίτερα των ευζωνικών ταγμάτων.

Ένα άλλο ήταν η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Ιωάννου Μεταξά ο οποίος δημιούργησε έναν στρατό εφοδιασμένο με “ταπεινά” οπλικά συστήματα πλην όμως πλήρως προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες επιχειρησιακές συνθήκες του χειμερινού ορεινού πολέμου. Επίσης, ο Μεταξάς έδωσε έμφαση σε έναν στρατό εφέδρων καθοδηγούμενων από κατώτερους ηγήτορες με μεγάλο βαθμό αυτόνομης δράσης, αυτοσχεδιασμού και ανάληψης πρωτοβουλιών, σε αντίθεση με τη “μόδα” της εποχής που ήταν η δημιουργία αμιγώς επαγγελματικών στρατών, άποψη που προωθούσε και ο Ντε Γκωλ.

Ο Καθηγητής Γρίβας αντιπαραβάλει επίσης την ελληνική επιτυχία με τη συντριπτική ήττα των πρώτων κυμάτων της σοβιετικής εισβολής στη Φινλανδία στον Πόλεμο του Χειμώνα, που βασίστηκε σε μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες, οι οποίες όμως δεν ήταν προσαρμοσμένες στα γεωγραφικά και μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, σε αντίθεση με το ελληνικό στράτευμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube