REAL TIME |

Ισραήλ , Παλαιστίνη 13 Οκτωβρίου 2023

Για τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα, δεν υπάρχει διέξοδος

Για τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα, δεν υπάρχει διέξοδος

Δεν υπάρχει μέρος να πάνε

Η διεθνής πίεση αυξάνεται προς την Αίγυπτο ώστε να ανοίξει το συνοριακό της πέρασμα με τη Γάζα σε μια πιθανή έξοδο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αντιστέκεται στη χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορα εδώ και χρόνια, επιφυλακτική ότι οι μαχητές θα ενωθούν με τους αμάχους και θα δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας στην Αίγυπτο και υποστηρίζοντας ότι μια έξοδος θα μπορούσε να απειλήσει την ακεραιότητα του παλαιστινιακού εδάφους. 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να ανατρέψει τη Χαμάς ως την κυβερνώσα οντότητα στη Γάζα ως απάντηση στη μαζική δολοφονία περισσότερων από 1.300 Ισραηλινών, πολλοί από τους οποίους αμάχους, κατά τη διάρκεια μιας διασυνοριακής επιδρομής το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν διακόψει τις προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και νερού στον θύλακα. 

“Συνεργαζόμαστε στενά με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για να δούμε αν μπορούμε να αναπτύξουμε επιλογές ασφαλούς διέλευσης, ώστε όσοι πολίτες στη Γάζα θέλουν να φύγουν να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στη Wall Street Journal. “Δεν είναι δικό τους λάθος. Δεν το προκάλεσαν αυτό. Και αν θέλουν να φύγουν, θα πρέπει να τους επιτραπεί να φύγουν”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε το ενδεχόμενο ασφαλούς διέλευσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης και θα συνεχίσει το θέμα τις επόμενες ημέρες με άλλες χώρες. 

Περιπλέκοντας τα πράγματα, αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η ομάδα είναι απρόθυμη να επιτρέψει την εκκένωση της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να σημαίνει μόνιμη εξορία για τους Παλαιστίνιους που φεύγουν. “Το άνοιγμα μιας ασφαλούς οδού για να αναγκαστεί ο λαός μας να εγκαταλείψει την πατρίδα του για μόνιμο θάνατο δεν είναι κάτι στο οποίο θα συμφωνήσει ο λαός μας και η αντίστασή μας”, δήλωσε ο Μαχμούντ Μιρντάουι, αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Η εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ έχει ήδη πυροδοτήσει μια ξέφρενη αναζήτηση για ασφάλεια στη Γάζα. Από τους περισσότερους από 338.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, τα δύο τρίτα έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία που ελέγχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ άλλοι μένουν σε συγγενείς ή σε ξενοδοχεία. 

Η Ράμα Νασράουι, μια 43χρονη Καναδή μητέρα δύο παιδιών, βρέθηκε παγιδευμένη από την εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας χαρούμενης επανένωσης με την οικογένειά της μετά από 25 χρόνια. Η Νασράουι έφτασε στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου για να περάσει μερικές εβδομάδες με συγγενείς σε μια σχετικά ασφαλή γειτονιά στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Βρέθηκαν υπό βομβαρδισμό το Σάββατο. Με το Ισραήλ να κηρύσσει τον πόλεμο μετά την επίθεση, προσπάθησε να φύγει με τα δύο παιδιά της μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα στην Αίγυπτο. Ήταν μια από τις λίγες τυχερές στη Γάζα με ξένο διαβατήριο και άδεια να φύγει μέσω της διάβασης, η οποία είναι ανοιχτή μόνο σε όσους έχουν ειδική άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές. Ενώ οι αξιωματούχοι σφράγιζαν τα διαβατήριά τους, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη συνοριακή περιοχή. Οι ταξιδιώτες που ούρλιαζαν τράπηκαν σε φυγή προς τις εξόδους. Η Νασράουι είπε ότι πήδηξε πάνω από τον πάγκο για να πάρει τα διαβατήριά τους, βλέποντας άλλους να χάνουν τα δικά τους στο χάος που ακολούθησε. Επέστρεψε στο σπίτι των συγγενών της όπου παρέμεινε το ερώτημα πώς να εκκενωθεί. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εξηγήσει γιατί επιτέθηκε στη συνοριακή διάβαση. 

“Πώς να προσπαθήσουμε να φύγουμε όταν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται;” είπε.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα καταστήματα στη Γάζα θα ξεμείνουν από τρόφιμα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Τα νοσοκομεία της λωρίδας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μαζικά νεκροτομεία καθώς χάνουν την ισχύ τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. “Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο”, είπε ο Γκασάν Αμπού Σιτάχ, Βρετανοπαλαιστίνιος χειρουργός που εργάζεται στο νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας, λέγοντας ότι το νοσοκομείο του είχε περίπου 5.000 τραυματίες, με μόνο 2.500 διαθέσιμα κρεβάτια και όχι περισσότερο χώρο στα χειρουργεία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Άραβες αξιωματούχους, οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στη δυνατότητα διασφάλισης της ασφαλούς διέλευσης των 500 έως 600 Αμερικανών στη Γάζα. Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε παρόμοιες συνομιλίες με πολλές χώρες που προσπαθούσαν να βγάλουν τους δικούς τους υπηκόους από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο έδαφος, είπαν.

“Η ιδέα να ανοίξει η Ράφα για [όλους] τους αμάχους δεν συζητήθηκε”, είπε ένας Άραβας αξιωματούχος. “Οι Αμερικανοί μιλούσαν μαζί μας μόνο για την ασφαλή διέλευση των Αμερικανών”.

Ωστόσο, η Αίγυπτος δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα για διάφορους υλικοτεχνικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης μιας “βαθιάς τρύπας” στο έδαφος στην πλευρά της Γάζας, που δημιουργήθηκε από ισραηλινό βλήμα τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι, κάνοντας πρόσβαση στο πέρασμα πρακτικά αδύνατο. Η Αίγυπτος μπόρεσε να στείλει κάποια ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Ράφα τις πρώτες ημέρες των μαχών, αλλά το Ισραήλ ενημέρωσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν θα επέτρεπε πλέον τη διέλευση, είπαν.

Πέρα από αυτό, Άραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμο να εγκρίνει το άνοιγμα της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, ενώ διεξάγει αντίποινα μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου. “Υπάρχει λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει η Αίγυπτος εάν το Ισραήλ δεν εγκρίνει επίσης το άνοιγμα”, είπε ένας Άραβας αξιωματούχος. “Αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να ρωτήσουν και το Ισραήλ”.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι ένας μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων θα επιχειρήσει να περάσουν τα σύνορα σύντομα, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση να υποχωρήσει.

“Πιστεύω ότι το καθεστώς θα δεχθεί δημόσια πίεση να ανοίξει τη διάβαση και να αφήσει τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν όταν ο αριθμός των εκτοπισθέντων λόγω της σύγκρουσης φτάσει σε κρίσιμο σημείο, ειδικά με την επικείμενη κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη Γάζα”, δήλωσε ο Ezzedine Choukri Fishere, πρώην Αιγύπτιος διπλωμάτης που είναι τώρα ανώτερος λέκτορας στο Dartmouth College.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε το Ισραήλ να αποφύγει τον βομβαρδισμό της παλαιστινιακής πλευράς της διάβασης, ώστε ο τερματικός σταθμός να λειτουργήσει σωστά. Η Αίγυπτος λέει επίσης ότι εργάζεται για την αποστολή βοήθειας μέσω της διάβασης και κάλεσε τις οργανώσεις αρωγής να πετάξουν προμήθειες στην πόλη αλ-Αρίς στην περιοχή του Βόρειου Σινά της Αιγύπτου.

Ένα αίσθημα ανασφάλειας διαπερνά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, λένε οι κάτοικοι. Περιοχές της Γάζας που προηγουμένως θεωρούνταν σχετικά ασφαλείς έχουν υποστεί ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν 18 σχολεία υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ από την έναρξη της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων δύο που χρησιμοποιούνται για την προστασία των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πει ότι έχει μειωμένη ικανότητα για χτυπήματα ακριβείας, επειδή οι δυνάμεις του είναι αραιές.

Ο Awad Qistha, ένας 66χρονος Παλαιστίνιο-Αμερικανός λέκτορας Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο αλ-Αζάρ, έφυγε από το σπίτι του στη Ράφα στη νότια Γάζα στις 5:30 το πρωί της Τρίτης, μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι αυτός και η οικογένειά του δεν είχαν πού να πάνε. Η οικογένεια επέστρεψε στον κήπο του σπιτιού της για να περιμένει τον βομβαρδισμό. “Πουθενά δεν είναι ασφαλές”, είπε.

Ο Qistha, ο οποίος ζει στη Γάζα από το 2013 και έχει δύο παιδιά που ζουν στο Χιούστον, είπε ότι θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει τη λωρίδα εάν ανοίξουν τα σύνορα. “Δεν έχω κανένα σχέδιο παρά να ενδώσω στο θέλημα του Θεού”, είπε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube