Weather Icon

Γερμανία: “Μισόλογα” και ασαφείς θέσεις μουσουλμανικών ενώσεων για το Ισραήλ

Γερμανία: “Μισόλογα” και ασαφείς θέσεις μουσουλμανικών ενώσεων για το Ισραήλ

Έντονες συζητήσεις στη Γερμανία για τη στάση των μουσουλμανικών ενώσεων

Στο Ισραήλ η Χαμάς με τρόπο φρικιαστικό σκoτώνει εκατοντάδες πολίτες και στρατιωτικούς. Στη Γερμανία οι μουσουλμανικές ενώσεις καλούνται να πάρουν σαφή θέση.

Το έναυσμα δόθηκε με ανάρτηση του τουρκικής καταγωγής υπουργού Τροφίμων Τζεμ Έζντνεμιρ στην πλατφόρμα Χ, ο οποίος έγραψε: “Ηχηρή σιωπή των μουσουλμανικών ενώσεων για την τρομοκρατία κατά του Ισραήλ ή ακόμη και σχετικοποίηση λέξεων”. Και στη συνέχεια: “Εν όψει της τρομοκρατίας, των δολοφονιών και των απαγωγών, η αφέλεια στην αντιμετώπιση των ισλαμικών ενώσεων πρέπει επιτέλους να σταματήσει!”. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν. Αμέσως μετά την ανάρτηση του Γερμανού υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας της Μουσουλμανικής Κοινότητας Μίλι Γκιρίς διατύπωσε τις απόψεις του, επίσης στο Χ.

Απλουστεύσεις;

Έγραψε, μεταξύ άλλων ότι “οι εικόνες και τα βίντεο των επιθέσεων, των απαγωγών και των βεβηλώσεων που δυστυχώς βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και σήμερα, είναι αφόρητα. Προσευχόμαστε να τελειώσουν σύντομα τα δεινά στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές συγκρούσεων”. Πρόσθεσε ωστόσο πως “είναι λάθος και ανεύθυνο να κατηγορούμε τους μουσουλμάνους εδώ στη Γερμανία, ότι είναι σχεδόν συνένοχοι στα εγκλήματα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη”. Η δήλωση του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων, μια από τις τέσσερις ενώσεις που ίδρυσαν το Συντονιστικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων στη Γερμανία το 2007, με 300 ενώσεις τζαμιών σε ολόκληρη τη Γερμανία, άργησε κάπως περισσότερο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.  Σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά αμάχων. “Ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της βίας” αναφέρεται στο κείμενο. “Για να αποφευχθούν περισσότερες απώλειες αμάχων όλες οι πλευρές πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες”, συμπληρώνεται.

 Αυτή η τελευταία φράση προκάλεσε πολλές επικρίσεις και κατηγορίες υποννοώντας ότι στόχος ήταν η σχετικοποίηση της βίας. Ο Μίχαελ Μπλούμε, εντεταλμένος για ζητήματα αντισημιτισμού στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αντέδρασε άμεσα. “Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων, το Κεντρικό Συμβούλιο, αντέδρασε μεν, αλλά καταδικάζει τη βία μόνο κατά των αμάχων. Γεγονός που μπορεί να εκληφθεί ότι μπορεί να ήταν νόμιμη η βία κατά των στρατιωτών. Έτσι οι μουσουλμανικές ενώσεις που έχουμε δεν παίζουν εποικοδομικτικό ρόλο αυτή τη στιγμή.Αντί να λένε ανοικτά ότι ο πόλεμος δεν είναι αποδεκτός, η τρομοκρατία δεν είναι αποδεκτή, παίζουν με το να λένε ότι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται”.

“Κάποιοι δεν βρίσκουν καν το Ισραήλ στο χάρτη”

Ένας από τους αυτούς που άσκησαν κριτική στο Συντονιστικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων ήταν και ο Ερέν Γκιβερσίν, ιδρυτικό μέλος της Alhambra Society που αυτοπροσδιορίζεται ως μουσουλμανικό φόρουμ συζήτησης. Στην πλατφόρμα Χ έγραψε ως απάντηση στη δήλωση του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων ότι “ως Γερμανός μουσουλμάνος, αυτά που γράφει είναι ντροπιαστικά” ζητώντας τους να αλλάξουνε το όνομά τους διότι “δεν μιλούν εξ ονόματος των μουσουλμάνων της Γερμανίας”. Ο Μίχαελ Μπλούμε, θεωρεί απαράδεκτο μουσουλμάνοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία να εμφορούνται από αντισημιτισμό.

“Είμαι κι εγώ παντρεμένος με μια μουσουλμάνα και έχω επίσης γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Το Ισλάμ σε κρίση”, που είχε μεγάλη απήχηση και μεταξύ των μουσουλμάνων. Επομένως είμαι πραγματικά ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για ισλαμοφοβία” επισημαίνει. “Αλλά ο Τζεμ Έζντεμιρ έχει δίκιο. είναι απλά απαράδεκτο να ζει κανείς στη Γερμανία και να συνεχίζει να προπαγανδίζει τον αντισημιτισμό. Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι αντισημίτες φυσικά, αλλά πολλοί είναι. Κάποιοι δεν βρίσκουν καν το Ισραήλ στον χάρτη, αλλά παρ’ όλα αυτά πιστεύουν ότι υπάρχει μια παγκόσμια εβραϊκή συνωμοσία μεταξύ Εβραίων και Αμερικανών και ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα εναντίον τους. Το όλο θέμα υποδαυλίζεται από το Ιράν, από τη Ρωσία, προκειμένου να στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει πραγματικά, ορισμένες φιλελεύθερες δημοκρατίες σε διχασμό και τελικά οι λάθος άνθρωποι χαίρονται γι’ αυτό”

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube